Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

UNCG: Drakonsku kaznu Živkoviću moraju da podijele i njegovi urednici

09.08.2017.
"Dan"

Udruženje novinara Crne Gore je zabrinuto povodom otkaza novinaru dnevnog lista „Dan“ Draženu Živkoviću

Nominalni povod za otkaz kolegi Živkoviću bio je to što su u njegovom tekstu objavljena imena nasilnika i žrtve porodičnog nasilja, što je svaka
ko prekršaj kodeksa.
Međutim drakonska kazna, kojom je Živković posle 14 godina rada odstranjen iz „DAN-a“, nikako ne može biti adekvatna učinjenom prekršaju i osnovano pretpostavljamo da je njegov prekršaj bio samo povod, a da stvarni razlog ne stoji u obrazloženju.
Razlog više za čuđenje cjelokupne novinarske porodice u Crnoj Gori leži u postojanju redakcijske subordinacije u kojoj ima nekoliko instanci iznad novinara, koje vrše trijaž tekstova, čitanje, redigovanje, prilagođavanje shodno uređivačkom konceptu i raspoloživom prostoru u novini.
Tako je Živkovićev tekst prošao „filtere“ urednika rubrike, a potom i Glavnog i odgovornog urednika, koji ga je čak istakao na naslovnoj strani.
Iz tog razloga Živkovićeva greška se mora smatrati i greškom nadležnih urednika, što je disciplinska komisija lista „Dan“ neshvatljivo zanemarila kao činjenicu i ustaljenu praksu u novinarstvu.
Udruženje novinara je pokušalo da kontaktira i razgovara na ovu temu sa vlasnicima i urednicima dnevnog lista „Dan“ - bezuspješno.
Svakako da moramo poštovati njihovo pravo i želju da sami određuju svoje saradnike, ali da se novinarima dijele otkaze na ovakav način je apsolutno neprihvatljivo. Danas je u pitanju kolega Živković, ali već sjutra to može biti bilo ko drugi i novinari ne smiju dozvoliti da se njihov, inače srozani zanat, na takav način tretira od vlasnika i urednika medija u kome rade.
„Hrabrost“ kojom se piše i govori o najvećim kriminalnim, političkim, privrednim... prestupima u državi i svijetu, neznano kuda nestaje kada je u pitanje mobing nad novinarima u sopstvenim redakcijama. To je danas najveći tabu u crnogorskim medijima i UNCG će se zalagati da se ova tema što prije otvori u crnogorskoj javnosti.
Udruženje novinara Crne Gore, ne želi da vjeruje da je u redakciji „Dan-a“ tako nešto prisutno, ali ovakav epilog slučaja Živković navodi na sumnju. Zato se solidarišemo sa svojim kolegom i članom UNCG-a i pozivamo nadležne u ovom dnevnom listu da još jednom preispitaju neshvatljivu odluku.
Podgorica, 8. Avgust 2017                                          Goran Ćetković, predsjednik UNCG
IZVOR: UNS.

Najnovije