Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Organizator ubistva novinarke Ane Politkovske umro u zatvoru

14.06.2017.
Rusija

Organizator ubistva ruske novinarke Ane Politkovske umro je u zatvoru, gde je izdržavao doživotnu kaznu, javili su njegov advokat i ruska Uprava zatvora.
Lom-Ali Gajtukajev osuđen je u oktobru 2006. za organizovanje ubistva novinarke pošto je dobio takav nalog od osobe čiji identitet do danas nije poznat.
Gajtukajev je umro od posledica bolesti jetre, rekla je njegov advokat Elena Harionovska, a prenela ruska agencija Interfaks. Ona je rekla da je imao teško oboljenje jetre i da je lečen dve godine, kao i da je umro u subotu. Nije rekla u kom zatvoru je umro. To je potvrdila i portparolka ruske Uprave zatvora.
Lom-Ali Gajtukajev čečenskog je porekla i ujak Rustana Mahmudova, za kojeg je utvrdjeno da je pucao u novinarku i ubio je na ulasku u njenu stambenu zgradu. I on izdržava doživotnu kaznu zatvora. Sud je takođe osudio na 20 godina zatvora moskovskog policajca Sergeja Hadžikurbanova, zbog učestvovanja u pripremi ubistva.
Više od deset godina od tog ubistva koji je potresao ceo svet, ruski sudovi još nisu identifikovali naručioce zločina.
Ana Politkovska koja je ubijena 7. oktobra 2006. u ulazu svoje zgrade u Moskvi, bila je jedan od malobrojnih ruskih novinara koji su osudjivali ono što se dešavalo tokom i posle rata u Čečeniji.
IZVOR: BETA

Najnovije