Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Brutalno pretučena novinarka i političarka Arbana Džara

15.05.2017.
Priština

Bivša glavna i odgovorna urednica lista "Zeri" i od skora članica Demokratske partije Kosova Arbana Džara brutalno je pretučena noćas u Prištini, potvrdila je kosovska policija.
Arbana Džara je pretučena na jednom parkingu. Nepoznate osobe su joj nanele teške telesne povrede, zbog kojih je prebačena u Kliničko-bolnički centar u Prištini. Nakon detaljnog pregleda i pružene pomoći, Džara je puštena na kućno lečenje.
Napad su osudili novinari i političari na Kosovu, zatraživši od organa reda da počinioci što pre budu otkriveni.

Odlazeći premijer Isa Mustafa, napad je nazvao niskim i sramnim činom.

Kosovski predsednik Hašim Tači, poručio je da je napad na Arbanu i njenu porodicu napad na demokratske principe i vrednosti.

„Šokiran sam i tužan zbog napada na Arbanu Džaru. Upotreba nasilja je potpuno neprihvatljiva i za svaku je osudu“, poručio je Tači.

Predsednika ABK, Ramuš Haradinaj rekao je da je napad na Džaru nedopustiv i protiv je logike i albanske tradicije.

Poslanik pokreta „Samoopredeljenje“ Fisnik Ismaili osudio je nasilje nad Džarom, naglašavajučhi da se radi o napadu nad ženom.

Reagovali su i albanski novinari u Prištini, ističući da je napad na Arbanu Džaru, napad na sve njih i na novinarsku profesiju.

Dok je bila urednica Zeri, žestoko je kritikovala vlast na Kosovu, zbog korupcije i drugih negativnih procesa.

Džari je i pre nego što je se ove nedelje učlanila u DPK, više puta prećeno zbog njenog rada na istraživačkim pričama u proteklih više od 10 godina.

Poslednji put, na zid pored ulaza u njen stan, u kome živi sa mužem i detetom, neko je 10. aprila iscrtao znak koji podseća na krst krvave crvene boje. „Bila sam preplašena kada sam videla tu ‘krv'“, rekla je tada Džara.

Ona je za BIRN izjavila da „javni linč postaje na Kosovu normalan“. „Ugrožavanje porodice i terorisanje dece prelaze svaku meru“, rekla je Džara.

IZVOR: RTS

 

Najnovije