Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

"Namerno prekinuo rad državne uprave": Zbog pitanja Trampu, novinar u SAD uhapšen, pa pušten na slobodu

12.05.2017.
SAD

Novinar Den Hejman uhapšen je nakon što je pokušao da postavi pitanje američkom ministru zdravlja Tomu Prajsu i savetnici američkog predsednika Donalda Trampa, Kelijan Konvej, o kontroverznim reformama zdravstvenog sistema.
List "Indipendent" piše da je novinar sačekao Prajsa i Konvejevu ispred gradske kuće u Zapadnoj Virdžiniji i pratio ih do ulaza, držeći u ruci telefon kako bi snimio odgovor na pitanje "da li će porodično nasilje biti smatrano već postojećim stanjem", što će onemogućiti žene pogođene time da primaju zdravstveno osiguranje.
Prajs nije odgovorio na to pitanje, ali su nekoliko minuta kasnije Hejmanu stavljene lisice na ruke, iako je nosio novinarsku legitimaciju i kapu na kojoj je bio napisan logo poslodavca.
- U nekom trenutku oni su odlučili da sam suviše uporan u postavljanju pitanja i pokušaju da radim posao, pa su me uhapsili - rekao je Hejman i naveo da je samo držao telefon i nije radio ništa nasilno.
Uhapšen je pod optužbom da je "namerno prekinuo rad državne uprave" i pušten je uz kaznu od 5.000 dolara.
Predlog Trampove zdravstvene reforme naišao je na prepreke u Kongresu zbog spora oko definicije pojma "već postojeći uslovi", posebno kada se radi o zdravstvenom osiguranju u vezi sa žrtvama seksualnog nasilja i nasilja u porodici.
Prajs i Konvej posetili su Čarlston kako bi razgovarali o naporima u borbi protiv zavisnosti u Zapadnoj Virdžiniji.
IZVOR: TANJUG

Najnovije