Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

U Turskoj zatvoren dopisnik njemačkog Welta

06.03.2017.
Turkey

Učinit ćemo sve da naš kolega Deniz Yücel bude ovdje s nama što je prije moguće.
Pobunila su se njemačka novinarska udruženja, kao i ona međunarodna te novinari i novinarke, a reagirala je i kancelarka Angela Merkel, koja je ovakvu odluku okarakterizirala kao gorku i razočaravajuću. „Svi smo mi Deniz“ i „Oslobodite Deniza“ pisalo je u njemačkim novinama, na Facebook stranicama i na Twitteru. Mediji su reagirali kako bi pružili podršku kolegi. Aktivisti i aktivistice su izašli na ulice Berlina tražeći oslobođenje novinara, projicirajući hashtag  #FreeDeniz na zgradu turske ambasade.
Naime, tursko-njemački novinar Deniz Yücel priveden je još 13. veljače ove godine u Turskoj pod optužbom širenja propagande terorističkoj organizaciji te je ondje zadržan 14 dana. Potom je odveden na ispitivanje, nakon kojega je 27. veljače naređeno da se zatvori te sada u zatvoru iščekuje suđenje. Kako je izvijestio Deutche Welle, Yücel je priveden jer je izvještavao o aferi oko izvlačenja privatnih mailova turskog ministra energetike Berata Albayraka, zeta i bliskog političkog saveznika Recepa Tayyipa Erdoğana.
No njegov slučaj ne treba gledati kao izolirani incident, radi se o nastavku zastrašivanja novinara i novinarki koje je već uklopljeno u sustav turske države. Jedina je razlika što je ovaj put u pitanju novinar koji ne radi za turski list. Dakle, pozivi za oslobođenje novinara koji preplavljuju internet i društvene mreže, pozivi su za oslobođenje svih novinara i novinarki koji/e se trenutačno nalaze u turskim zatvorima, ali i svih onih koji se, u vremenu u kojem je zabranjeno ne dijeliti mišljenje vladajućih, još uvijek usude oduprijeti i izraziti neslaganje sa sveopćim potiranjem sloboda.Ulf Poschardt, glavni urednik WeltN24 komentirao je zatvaranje kolege za Fairpress:
Neshvatljivo mi je da novinar može biti zatvoren zbog toga što radi svoj posao. Zaprepašteni smo ovim kršenjem slobode medija, jednim od temeljnih ljudskih prava. Zajedno sa saveznom vladom učinit ćemo sve da naš kolega Deniz Yücel  bude ovdje s nama što je prije moguće. On, naravno, ima podršku svog odvjetnika cijelo ovo vrijeme te je ostao u bliskom kontaktu s njim.
Iako je Yücel prvi njemački novinar koji je zatvoren u Turskoj, upletanja turske vlasti u medije u Njemačkoj bilo je i ranije.  Turska je tako prošle godine osudila satiričnu pjesma naslovljenu „Erdowi, Erdowo, Erdogan“ („Erdo-kako, Erdo-gdje, Erdogan“) emitiranu na njemačkoj televiziji ARD u kojoj je Erdogan prikazan kao diktator koji zatvara novinare, bombardira Kurde te izgrađuje ogromne palače za sebe. Turski državni vrh nedugo nakon emitiranja tog videa uputio je prosvjednu notu Njemačkoj i zatražio da javna televizija ARD prestane prikazivati sporni video. Isto tako, Turska je podnijela tužbu protiv njemačkog novina Jana Böhmermanna kojemu je prijetila kazna zatvora do tri godine zbog satirične poeme o Erdoganu pročitane u programu ZDF televizije.
IZVOR: Fairpress

Najnovije