Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Štrajk u Makedoniji

03.03.2017.
Macedonia

Na osnovu odluka sindikalnih grupa Samostalnog sindikata novinara, zaposleni u medijima „Vest“, „Dnevnik“ i „Utrinski vesnik“, koji se nalaze u sastavu kompanije Media Print Makedonia (MPM) stupili su u štrajk zbog neisplaćenih zarada, honorara i doprinosa.

Na dan makedonskog novinarstva, zaposlene je u ovoj odluci podržalo Udruženje Novinara Makedonije (ZNM) uputivši zahtev rukovodstvu za ispunjenje svih zahteva štrajkačkog odbora.
Udruženje novinara Makedonije je pozvalo celu novinarsku i medijsku zajednicu da poddrži štrajk novinara „Dnevnika“, „Utrinskog“ i „Vesti“ u nastojanju da se okonča praksa mediji da služe kao sredstvo za potkusurivanje zbog interesa vlasnika medija i vlasti.
NJihovi politički i ekonomski interesi ne smeju da se prelemaju preko leđa novinara. Kompanija MPM se nalazi u vlasništvu najbogatijeg makedonskog preduzetnika Jordana Kamčeva, dok je zastupa Srđan Kerim.
Pored zaostalih dugovanja prema zaposlenima, kompanija ima zaostalih dugovanja i prema firmi Beokolp, izvozniku štampe iz Beograda, pa se zbog toga, ponovo više od deset dana, ne vrši distribucija izdanja srpskih redakcija u Makedoniji.

IZVOR: ASMEDI

Najnovije