Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Štrajk novinara i medijskih radnika MPM u Skoplju - Makedonija i dalje bez srpske štampe

20.02.2017.
Macedonia

Novinari i medijski radnici skopskih redakcija „Vest“, „Dnevnik“ i „Utrinski vesnik“ u sastavu kompanije Media print Makedonija (MPM) u štrajku zbog nenamirenih zarada, honorara i doprinosa danas su, na dan makedonskog novinarstva, dobili podršku Udruženja novinara (ZNM) sa zahtevom rukovodstvu za ispunjenje svih zahteva štrajkačkog odbora.

Štrajk je organizovao Samostalni sindikat novinara i medijskih radnika Makedonije (SSNM), na osnovu odluka sindikalnih grupa u redakcijama tri pomenuta skopska dnevnika.
„Pozivamo celu novinarsku i medijsku zajednicu da poddrži štrajk novinara „Dnevnika“, „Utrinskog“ i „Vesti“ u nastojanju da se okonča praksa mediji da služe kao sredstvo za potkusurivanje zbog interesa vlasnika medija i vlasti. NJihovi politički i ekonomski interesi ne smeju da se prelemaju preko leđa novinara“, navodi se u saopštenju ZNM.
Kompanija MPM u vlasništvu najbogatijeg makedonskog preduzetnika Jordana Kamčeva, kojom rukovodi direktor Srđan Kerim, zbog zaostalih finansijskih dugovanja između ostalih i prema firmi Beokolp, izvozniku štampe iz Beograda, ponovo više od deset dana se ne distribuiraju izdanja srpskih redakcija.
Sve dnevne novine iz Srbije i dalje se ne dopremaju u Makedoniju u iščekivanju podmirenja zaostalih finansijskih dogovanja MPM, ili angažovanja druge distributerske firme.
IZVOR: UNS

Najnovije