Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Porodica Imeri sumnjiči vrh PDK za ubistvo novinara Envera Maljokua i DŽemaija Mustafe

27.01.2017.
Priština

Imena ubijenih novinara na Kosovu Envera Maljokua i DŽemaija Mustafe našla su se u pismu koje je porodica ubijenog aktiviste Demokratske lige Kosova (LDK) Hakija Imerija poslala Specijalnom sudu za ratne zločine OVK u Hagu. Pismo porodice Imeri sumnjiči vrh Demokratske partije Kosova (PDK) na čelu sa Hašimom Tačijem za umešanost u na desetine politički motivisanih ubistava.

- Na vrhu ove organizacije bili su Azem Sulja, DŽavit Haljiti, Redžep Seljimi i Hašim Tači, kao politički direktor OVK - navodi se u delu teksta upućenog specijalnom tužiocu, Amerikancu Dejvidu Švendimanu, a u kome se još objašnjava da je reč o tada rivalskoj "slabijoj, ali agresivnijoj organizaciji" u odnosu na LDK.
- Postoji sumnja da su počinili brojna politička ubistva, poput ubistava Ahmeta Krasnićija, Envera Maljokua, DŽemailja Mustafe i na desetine drugih - stoji u pismu. 
Haki Imeri, član stranke Ibrahima Rugove, prvo je kidnapovan, a zatim ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima 1999. godine. Enver Maljoku, takođe blizak Rugovi, ubijen je 11. januara 1999. godine. Objavljivao je "Informator". Ubijen je dok se vraćao sa posla, u popodnevnim satima, nekoliko metara od stana u prizemlju bloka u Sunčevom bregu u Prištini. 
DŽemailj Mustafa, saradnik "Bota Sota" ubijen je 23. novembra 2000. godine u Prištini, na isti način kao i Maljoku. Ubila su ga dva nepoznata počinioca na ulaznom stepeništu zgrade u kojoj je živeo. List "Bota sot" je 2012. objavio da su vlasti bile blizu hapšenja Mustafinog ubice, a koji su identifikovani kao pripadnik zakonodavne vlasti i policajac.
Od 12 slučajeva ubijenih i kidnapovanih novinara tokom i nakon sukoba na Kosovu, Specijalno tužilaštvo Kosova vodi istragu samo u ova dva. 
Ubistvo novinara Envera Maljokua je u fazi preliminarne istrage, dok je ubistvo DŽemailja Mustafe u istrazi. Po okončanju, Specijalno tužilaštvo Kosova namerava da ih preda na procesuiranje lokalnim vlastima.
Tokom sukoba LDK Ibrahima Rugove i PDK Hašima Tačija oko prevlasti desila su se mnoga politička ubistva među kosovskim Albancima. Dve stranke danas su u koalicionoj vladi u Prištini. 
IZVOR: UNS

Najnovije