Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Od 12 slučajeva ubistava i kidnapovanja novinara na Kosovu istražuju se samo dva

24.01.2017.
Priština

Pre dve godine misija Euleks, odnosno Specijalno tužilaštvo Kosova (STK), obećali su da će ponovo pokrenuti istragu u svim slučajevima kidnapovanih i ubijenih novinara na Kosovu, ali se to nije dogodilo.

Od 12 slučajeva ubistava i kidnapovanja novinara na Kosovu Specijalno tužilaštvo Kosova istražuje samo dva, pišu frankfurtske „Vesti”.
Euleks je 2015. najavio da će pregledati sve baze podataka kako bi došao do potrebnih činjenica. „Ni to izgleda nisu učinili, jer o četvorici naših kolega nemaju „dostupnih informacija”, konstatuje se u tekstu objavljenom u „Vestima” U Specijalnom tužilaštvu Kosova kažu da će dva slučaja ubistva novinara, a koji su u istrazi, predati lokalnim vlastima.
Ubistvo novinara Envera Maljokua (ubijen 11. januara 1999) pod preliminarnom je istragom” tužilaštva, a isto važi i za ubistvo DŽemailja Mustafe, saradnika „Bota sota” (ubijen je 23. novembra 2000) u Prištini.
Jedan od njih je LJubomir Knežević, novinar prištinskog DŽedinstva” i dopisnik „Politike”, otet 6. maja 1999. godine kod Vučitrna.
NJegov sin Goran uputio je žalbu Savetodavnoj komisiji za ljudska prava Unmika koja je februara 2014. donela zaključak da Unmik nije sproveo efikasnu istragu o nestanku LJubomira Kneževića, da je prekršio Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, da bi to trebalo javno da prizna, kao i da podstakne Euleks da sprovede istražni postupak koji će dati rezultate.
U Specijalnom tužilaštvu Kosova kažu da o LJubomiru Kneževiću - „nema dostupnih informacija”.
Nestanak novinara Marjana Melonašija prebačen je Osnovnomt užilaštvu u Prištini 3. maja 2011. Melonaši je novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. u centru Prištine.
Dokumentacija Unmika ukazuje da do 2005. nije bilo nikakve istrage u vezi sa ovim slučajem. Tada su uneseni u bazu podataka, a nemalo potom je slučaj zatvoren.
Prema navodima STK-a, o nestanku novinara Radio Prištine Ranka Perenića i Đure Slavuja, otetih 21. avgusta 1998. na putu Velika Hoča - Zočište, istraga je obustavljena oktobra 2013.
U Specijalnom tužilaštvu Kosova kažu da nemaju podataka ni o ubistvu Šefkija Popove, novinara „Rilindije”, ubijenog 10. septembra 2000. u Vučitrnu.
U svojim odgovorima ne spominju imena Momira Stokuće, foto-reportera i saradnika „Politike”, ubijenog 21. septembra 1999. u porodičnoj kući u centru Prištine.
Kao ni Mila Buljevića, medijskog radnika, koga su oteli pripadnici OVK2s.juna 1999.uPrištini, naočigled prolaznika.
Pre sedam godina zatvorena je i istraga u slučaju Aleksandra Simovića Sime, novinara „Medija ekšn internešenela” i prevodioca, koji je nestao 21. avgusta 1999. u Prištini. Zatvoren je i predmet istrage ubistva Bardulja Ajetija, novinara i kolumniste „Bota sota”, ubijenog 3. juna 2005. godine, zbog nedostatka dokaza.
U istrazi se najdalje otišlo u pokušaju da se nađu ubice Bekima Kastratija, novinara lista „Bota sot”, ubijenog 19. oktobra 2001.
Međutim, prošle godine, i taj slučaj je obustavljen, jer je „jedini identifikovani osumnjičeni umro”.
IZVOR: TANJUG

Najnovije