Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

SafeJournalists.net: Baza podataka o napadima na novinare na Zapadnom Balkanu

04.01.2017.

 

Onlajn baza predstavlja lako dostupan način prijave napada na novinare, nudeći šest regionalnih centara (Sarajevo, Zagreb, Priština, Skopje, Podgorica, Beograd) putem kojih je moguće prijaviti i pretražiti napade.
Prijavljeni slučajevi napada se verificiraju i dodaju u bazu tek nakon provjere tačnosti informacija, što ovu platformu čini pouzdanim izvorom podataka o napadima na novinare na području bivše Jugoslavije. Slučajevi se onda prikazuju na mapi, putem koje je moguće doći do više detalja o svakom od njih.
Veb sajt SafeJournalists.net centralni je dio sistema ranog upozoravanja i prevencije koji je razvila Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, mreža novinarskih asocijacija i medijskih sindikata iz država Zapadnog Balkana uspostavljena u januaru 2016. godine, čiji su članovi Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruga/udruženje BH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje novinara Kosova i Hrvatsko novinarsko društvo.

IZVOR: Medija centar Sarajevo

Najnovije