Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Oteta novinarka u Iraku

28.12.2016.
Irak

Nepoznati naoružani napadači kidnapovali su iračku novinarku Afrah Savki al Kaisi iz njene kuće, saopštilo je danas iračko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako navode u Ministarstvu, ona je oteta iz kuće u mestu Sajdija u ponedeljak uveče, prenosi AP, a svedoci su pozvani da daju sve informacije koje bi mogle da pomognu u istrazi.
Šef Opservatorije za slobodu novinara Zijad al Adželi izjavio je, pozivajući se izvore iz porodice novinarke, osam naoružanih napadača u dva kombija su stigla pred kuću, tvrdeći da su pripadnici policije i zatražili da izvrše pretres kuće.
Kad su ušli oni su stavili lisice novinarkinom 16-godišnjem sinu, držaći ga u kuhinji. Iz kuće su odneli zlato, novac, telefone, računare i odvezli auto. Takođe su pretukli njenog zeta koji živi u susednoj kući.
Irački premijer Hajder al Abadi naredio je da se sprovede istraga i da se učini maksimum da Al Kaisi bude spasena. Al Kaisi je novinar veteran i vodeći kritičar raširene korupcije u zemlji.
U ponedeljak je objavila članak u kojem je kritikovala jednog zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova koji je pretukao direktora jedne škole pred učenicima i nstavnim osobljem jer je odbio da kazni đaka koji se svađao sa njegovom ćerkom.
Irak se smatra jednom od najopasnijih zemalja za novinare. Desetine novinara poginulo je izveštavajući o vojnim operacijama u toj zemlji.
IZVOR: TANJUG

Najnovije