Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

“Vreme je za panevropski štrajk novinara"

05.12.2016.
Zagreb

Novinarka iz HR Barbara Matejčić izjavila je da je vreme da se organizuje “panevropski” štrajk novinara, jer su pritisci na tu profesiju u celoj Evropi isti.

Rezanje troškova, multitasking, cenzura, neokonzervativizam… zajednički su problemi za sve novinare u Evropi, ne samo za nas ovde, već i u Slovačkoj, Poljskoj, Finskoj…”, kazala je Barbara Matejčić na promociji svoje knjige “Kako ste?” u Omladinskom centru CK 13 u Novom Sadu.
Prema njenim rečima, mere štednje u medijima ne mogu da budu izgovor za nedostatak istraživačkog novinarstva.
Knjiga priča “Kako ste?” pripada žanru narativnog novinarstva, u Hrvatskoj je objavljena uz pomoć Fondacije Hajnrih Bel i doživela je svoje drugo izdanje.
U tim pričama autorka se bavi problematikom marginalizovanih grupa, poput Roma, LGBT populacije, psihičkih bolesnika, osoba sa invaliditetom, kao i ratnim zločinima i položajem Srba u Hrvatskoj.
Barbara Matejčić je kazala da je u Hrvatskoj najveća socijalna distanca uvek prema Romima, dok se na drugom mestu, u zavisnosti od društvenih okolnosti “smenjuju” pripadnici LGBT populacije i srpske nacionalne manjine, s tim što u poslednje vreme azilanti takođe zauzimaju visoko mesto kao grupacija koja je izložena netrpeljivosti.
Ona je objasnila da u pričama nije želela svoje sagovornike da tretira ni kao heroje niti kao žrtve, jer je herojstvo “imperativ koji užasno opterećuje”, dok je kod žrtava bolje prikazati njihovu snagu i emancipacijski potencijal.
Jedna od priča govori o Branku Lovriću, Srbinu iz Osijeka kojeg su 1991. godine odveli sa kućnog praga i likvidirali pripadnici snaga koje je predvodio Branimir Glavaš, tadašnji komandant odbrane Osijeka.
Reč je o “selotejp aferi”, povodom koje je Županijski sud u Zagrebu 2009. godine doneo presudu u kojoj je sudski dokazano da je ubijeno najmanje osam građana, sedmorica Srba i jedan Makedonac, tako što su prvo bili mučeni, a potom su dovedeni na obalu Drave u Osijeku, gde su im pucali u glavu.
Sva tela su kasnije pronađena u Dravi, a ruke su im bile vezane selotejp trakom, jedino nikada nije pronađeno telo Branka Lovrića.
“To se dogodilo pre 25 godina, a te tragedije i nepravde i danas traju”, kazala je Barbara Matejčić i podsetila da je pesuda Županijskog suda u Zagrebu poništena i da sada treba da usledi novo suđenje koje predstavlja novu traumu za porodice žrtava, naročito zato što se postavlja pitanje da li će iko ikada odgovarati za te ratne zločine.
Dodala je da se Mariji, supruzi Branka Lovrića, rat završio kada su Glavaš i njegovi saučesnici osuđeni 2009. godine i navela da se toj ženi i danas povremeno dešava da joj na ulici u Osijeku dobace: “Četnikušo!”.
Zbirka se sastoji od šest priča, među kojima su “Kolovoz u Šarić Strugi”, “Jedna od sto”, “Običan dan u Branimirovom životu”, “Osječka obitelj Lovrić”.
Barbara Matejčić je slobodna novinarka i urednica, koja se bavi društvenim temama i ljudskim pravima. Rođena je u Splitu, a živi u Zagrebu.
IZVOR: UNS

Najnovije