Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Uhićen muškarac koji je slao prijeteće SMS-ove predsjedniku HND-a Saši Lekoviću

30.11.2016.
Zagreb

 

Zbog slanja prijetećih sms poruka predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Saši Lekoviću uhićen je i pritvoren 73-godišnji Ivan Goluban, potvrđeno je Hini u utorak na Županijskom sudu u Zagrebu.
Uhićenog 73-godišnjaka u nedjelju je ispitala istražna suktinja, a u pritvoru je zadržan zbog opasnosti od ponavljanja djela. O motivima zbog kojih je Goluban poslao prijeteće sms-ove predsjedniku HND-a za sada se još ne zna.
Upitan za reakciju nakon što je objavljeno da je uhićen 73-godišnjak, predsjednik HND-a Saša Leković naglasio je da nisu važni ni on, niti uhićeni, već je problem eskalacija mržnje i količina prijetnji upućenih ne samo njemu nego i drugim novinarima.
NJihov je broj, istaknuo je, toliko velik da je HND već upozorio na to kao na veliku društvenu opasnost i zbog tog tražio održavanje sjednice saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Ta je sjednica održana prošli tjedan, podsjetio je Leković, a način na koji su sudionici reagirali, nažalost potvrđuje ono na što HND upozorava.
„Sjednica je, nažalost, pokazala upravo ono na što smo mi ukazivali – da su dio političara, a i dio onih koji sebe nazivaju novinarima, zapravo glavni generatori tog govora mržnje i prijetnji, uključujući i prijetnje smrću. A oni koji na kraju te prijetnje upućuju, pretpostavljam i poput ovog pritvorenog čovjeka, kojeg ja osobno ni ne poznam, samo su izvršitelji nečega što oni zapravo, vjerojatno ni ne razumiju. Pretpostavljam da on nije nikad čuo ni za HND, niti za mene, prije nego su ga počeli kljukati govorom mržnje i huškanjem“, rekao je Leković.
Sama sjednica pokazala je da je tu riječ o velikoj društvenoj opasnosti na koju se i dalje zatvara oči, ponavlja Leković. „A ovo je samo jedna od posljedica jer ja sam prijavio i druge napade, a i drugi su prijavljivali napade. Pretpostavljam da je u ovom slučaju policiji bilo lakše jer su prijetnje slane s poznatog broja“, kazao je predsjednik HND-a.
Podsjećamo, nakon više prijetnji smrću, predsjednik HND-a krajem prošlog mjeseca policiji je prijavio sabotažu automobila, a istraga tog slučaja je još u tijeku.

IZVOR: HINA

 

Najnovije