Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Nizozemski novinar uhićen zbog izvještavanja o prevarama i korupciji

23.11.2016.
IFJ

Međunarodna i Europska federacija novinara (IFJ i EFJ) te njihova članica udruga nizozemskih novinara (NVJ) pozivaju na trenutno puštanje na slobodu nizozemskog novinara kojem prijeti kazna od 20 mjeseci zatvora.
Nizozemski novinar Oke Ornstein je uhićen prilikom dolaska na međunarodni panamski aerodrom Tocumen 15. studenoga. Prijeti mu kazna od 20 mjeseci zatvora zbog klevete u člancima o navodnim sumnjivim poslovima u Panami Kanađanina Monte Friesnera koje je objavio na svom blogu. Sindikati tvrde da su klevete neosnovane.
Stvarni uvid u slučaj pokazuje da ne postoji temelj za kazneni progon novinara. Friesner, čija je tužba dovela do presude Ornsteinu u Panami, i sam je osuđen u SAD-u za djela slična onima o kojima je na svom blogu pisao Ornstein. Friesner je i u Panami suočen s kaznenim progonom i pretpostavlja se da je napustio zemlju.
“Dvadesetomjesečni zatvor za seriju postova na blogu je protiv temeljnog načela slobode govora i izražavanja, koji su priznati svugdje u svijetu“, rekao je Thomas Bruning, glavni tajnik NVJ-a. 
Na svom blogu Ornstein uglavnom piše o slučajevima prevara i korupcije. “Ova presuda poručuje da kritičko novinarstvo u Panami nije moguće”, dodao je Bruning.
“Kažnjavanje Ornsteina nije u skladu s načelima demokratskog sustava.“ 
“Stojimo uz svoje kolege iz NVJ-a i tražimo da dvadesetomjesečna osuda za novinara Okke Ornsteina bude smjesta odbačena“, rekao je  Philippe Leruth, predsjednik IFJ-a. “Novinarima mora biti omogućeno da istražuju i obavještavaju društvo o svim vrstama kriminala, uključujući i prevare i korupciju, kako bi zločinci osjetili snagu zakona. NJih treba uhititi, a ne kazniti glasnike.“
Prema mišljenju Ornsteinovog odvjetnika Channa Samkaldena, koji se uključio u proces iz Nizozemske, Ornstein nije u Panami imao pravedno suđenje ni odgovarajuću pravnu pomoć. 
NVJ zajedno s nizozemskim Ministarstvom vanjskih poslova i Nizozemskim veleposlanstvom u Panami radi na tome da se Ornstein što prije oslobodi i da mu se omogući adekvatno pravno zastupanje. NVJ se obratio i ministru vanjskih poslova Nizozemske Bertu Koendersu da bi se pitanje o slučaju Ornstein postavilo na najvišoj razini u Panami. 
Godine 2015. nizozemski javni elektronički medij NTR nominirao je Ornsteinov radijski dokumentarac o izbjeglicama za nagradu Tegel-prijs. NJegovo dubinsko istraživanje za radio “Barro Blanco” o hidroelektričnoj brani u Panami koju je financirala nizozemska banka i koja je u nizozemskom Parlamentu potakla pitanje o posljedicama po okoliš i društvo nominirana je za prestižnu nagradu Prix Europa 2013. U novije je vrijeme Ornstein radio za nizozemske elektroničke medije i Al-Jazeer-u.
IZVOR: HND

Najnovije