Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

SEEMO: Pogoršavaju se uslovi za profesionalno novinarstvo

22.11.2016.
Mediji

 

Na skupu "Mediji u Evropi: spremni za krizno izveštavanje, današnje poslovanje medija u smislu međunarodne krize i konflikata" istaknuto je da je sloboda medija ugrožena od autoritarnih režima, ali i da je potreba da se održi nezavisno okruženje za rad medija. 
Učesnici su naveli da je 2016. bila godina krize, navodeći Bregzit, terorističke napade u Francuskoj, vojni puč u Turskoj, neizvesnost u političkom kursu SAD, migracije, kao i zamor od proširenja EU. 
Predstavnik Fondacije Konrad Adenauer Kristijan Špa rekao je da je nacionalizam u porastu, a da su otvorena društva u poziciji da se brane, ističući da je kvalitetno novinarstvo važno i za građane i za donošenje važnih političkih odluka.
Špa je naveo da ankete pokazuju da je novinarstvo i dalje posao koji je san mnogih studenata, ali da polovina procenjuje da neće ostati u toj profesiji.
Navodeći da živimo u svetu gde je sve više ugrožena sloboda medija i gde se mnogi novinari suočavaju sa problemima, ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ru je naveo da jugoistočna Evropa nije u tome izuzetak.
Pozivajući se na preporuke Evropske komisije, Ru je naveo da je od najvećeg značaja uspostaviti mehanizme koji treba da spreče ekonomski i politički uticaj na uređivačku politiku, omogućiti bezbednost svih novinara, uključujući razrešavanje svih pokušaja napada i pretnji i zastrašivanja.
Ru je istakao i da regulatorna tela i novinarska udruženja treba više da se angažuju u zaštiti etičkih standarda.Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio rekao je da je jasno da živimo u vremenu višestruke krize, sa kojom se borimo i suočavamo, te da je nažalost prva žrtva svake krize istina.
Oricio je rekao da je prošle nedelje Oksfordski rečnik reč “zastrašujuće” proglasio za reč godine i da to govori mnogo o vremenu koje živimo.
Uloga medija je ogromna i sloboda izražavanja je ključna, istakao je Oricio i naveo da je tačno i blagovremeno izveštavanje važno, ne samo u kriznim vremenima, već i za svako demokratsko društvo.
OEBS, rekao je on, pruža podršku za stvaranje okruženja za normalno funkcionisanje slobodnih i nezavisnih medija.Dvodnevna konferencija SEEMF održava se pod nazivom "Mediji u Evropi: Spremni za krizno izveštavanje - Današnje poslovanje medija u smislu međunarodne krize i konflikata".
Učesnicima konferencije obratio se i premijer Aleksandar Vučić, koji je rekao da je su za Vladu Srbije medijske slobode veoma važne. 
Tokom Vučićevog obraćanja, skup su u znak protesta napustili novinari KRIK, CINS, BIRN iz Beograda, kao i Centra za istraživačko novinarstvo iz Podgorice, i Magločistača iz Subotice.
Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović je ranije otkazao učešće, zbog najavljenog obraćanja premijera, koga smatra odgovornim za pad medijskih sloboda.
Na konferenciji su govorili i urednici i novinari srpskih medija, predstavnici novinarskih udruženja, kao i bivši ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini.

IZVOR: TANJUG

 

Najnovije