Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Protesti u Mađarskoj zbog gašenja jedinog opozicionog lista

10.10.2016.
Budimpešta

 

Oko 2.000 ljudi okupilo se ispred mađarskog parlamenta u subotu uveče protestujući zbog gašenja jedinog opozicionog lista Nepsabadšag (Narodna sloboda).
Grupe za građanska prava ističu da je list ugašen jer je objavljivao kritičke tekstove o mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i postupcima njegove vlade, prenosi Rojters.
Mediaworks, u čijem vlasništvu je ugašeni list, ističe da radi na novom modelu poslovanja za Nepsabadšag koji izlazi još od novembra 1956. godine.
Zaposleni, koji su o odluci da se list gasi obavešteni u subotu, navode da je takva odluka bila neočekivana.
Jedan od urednika “Nepsabadšaga” rekao je za AFP da su novinari koji su imali pripremljene tekstove za ponedeljak sprečeni da dođu u redakciju i da su dobili pisma i o obustavljanju izdavanja novina. “Mi smo u šoku, to je ogroman udarac. Naravno, oni će reći da je to ekonomska odluka, ali to nije istina”, rekao je jedan novinar pod uslovom da mu se ne objavi ime.
Opoziciona stranka Jobik okrivila je Orbana za zatvaranje, rekavši da je njegova stranka Fides želeli da kontroliše sve mađarski mediji. Portparol vlade Zoltan Kovač izjavio je da se vlada ne meša u dešavanja na medijskoj sceni. “Sloboda štampe u Mađarskoj je veoma dobra”, rekao je Kovač.

IZVOR: N1

 

Najnovije