Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Protesti u Istanbulu zbog racije u prokurdskoj televiziji

05.10.2016.
Istanbul

Više stotina demonstranata okupilo se u Istanbulu u znak protesta protiv upada policije u istaknutu prokurdsku televizijsku stanicu, koja je ugašena u skladu sa odredbama vanrednog stanja uvedenog u Turskoj posle neuspelog pokušaja puča.
U prostorije televizijskog kanala IMC je upala policija, koja je prekinula emitovanje programa uprkos protestima zaposlenih, prenela je agencija AFP.
To je tek jedan od nekoliko medija čije je gašenje naloženo prošle nedelje, u skladu sa odredbama tromesečnog vanrednog stanja, koje je u ponedeljak produženo za još 90 dana, počev od 19, oktobra.
Demonstranti koji su se danas okupili u Istanbulu su uglavnom iz drugih zatvorenih medija, a tokom protesta su uzvikivali „IMC TV ne može biti ugašen” i „Svi zajedno protiv fašizma”, javio je dopisnik AFP-a sa lica mesta.
Neki su tokom protesta, koji se održava u blizini Trga Taksim, nosili i plakate sa natpisom „Slobodni mediji se ne mogu ućutkati.„
Na licu mesta je raspoređen veći broj policajaca, ali oni ne intervenišu.
Televizija IMC se uglavnom bavi ženskim, kurdskim, levičarskim i ekološkim pitanjima u Turskoj, ali zvanična Ankara tvrdi da su ta i još 12 drugih televizija povezani sa grupama za koje se smatra da ugrožavaju tursku nacionalnu bezbednost – prenosi Tanjug.
IZVOR: TANJUG

Najnovije