Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Europska federacija novinara izražava zabrinutost zbog pritsika na novinare HRT-a

28.09.2016.
EFJ

 

Europska federacija novinara (EFJ) i njen član Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izražavaju zabrinutost zbog prijetnji v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića otpuštanjem novinarke Sanje Mikleušević Pavić i pokretanjem postupka izvanrednog otkaza Mirni Zidarić, predsjednici Etičkog povjerenstva HRT-a.
HND je kritizirao neprofesionalno ponašanje v.d. Uprave HRT-a, na koje je pažnju skrenula i zajednička Međunarodna misija u Hrvatskoj u lipnju, u kojoj je sudjelovao i EFJ.
23. rujna je HRT-ovo Etičko povjerenstvo odlučilo da Sanja Mikleušević Pavić, predsjednica Ogranka HND-a pri HRT-u, nije kriva za „verbalni delikt“ koji je kritizirao način upravljanja HRT-om. Dakle, da je prijetnja otkazom neopravdana.
EFJ zabrinjavaju i promjene predviđene za kraj rujna na HRT-u vezane uz Etičko povjerenstvo. Prema prijedlogu novo bi Etičko povjerenstvo omogućilo zamjenu njegovih sadašnjih članova.
„Bojimo se da se prijetnjom otkazom Sanji Mikleušević Pavić, odgovornoj predsjednici Ogranka HND-a na HRT-u, vrši pritisak na HND i sve kritički osviještene novinare koji rade na HRT-u“, izjavio je Mogens Blicher Bjerregard, predsjednik EFJ-a. 
“Političko zastrašivanje i kontrola nemaju mjesta u bilo kojem neovisnom medijskom regulatornom tijelu ili etičkom povjerenstvu u Europi“, dodao je.
IZVOR: HND

 

Najnovije