Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Kamen temeljac slobode medija i izražavanja

21.09.2016.
OEBS

Sloboda interneta je ugaoni kamen slobode izražavanja i slobode medija i mora se obezbediti i ojačati, saopštili su učesnici dvodnevne konferencije o digitalnim medijima i slobodi izražavanja, koja je nedavno održana u Beču, uz podršku OEBS-a.

Teme konferencije koja je okupila oko 120 novinara, pravnih stručnjaka za medije, predstavnika vlada, stručnjaka za informacione tehnologije, naučnika, umetnika i boraca za ljudska prava iz 14 zemalja jugoistočne i centralne Evrope bili su pravni, regulatorni i tehnološkim izazovi za slobodu izražavanja u digitalnom okruženju. 
Jakob Mekangama, osnivač i direktor danskog instituta Justicija rekao je da je jasno da je prvobitna obećanje o Internetu kao mediju za globalno povezani svet sa slobodnim protokom informacija i mišljenja “ozbiljno potkopan”. 
- Sve više se uvode nova ograničenja i podiže nivo cenuzre, restrikcija i kazni na internetu - rekao je Mekangama. 
Sloboda interneta, istakao je, ostaje jedna od najznačajnijih linija fronta u široj globalnoj borbi oko granica slobode govora i mogla bi imati ogromni uticaj na globalni razvoj demokratije, inovacija, kreativnosti, obrazovanja i naravno širih sloboda koje uživaju građani širom sveta. 
Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je da postoje međunarodni pravni standardi koji štite slobodu i otvorenost interneta istakavši da ti pravi instrumenti predstavljaju glavnog nosioca slobode izražavanja i medija u 21. veku. 
- Tehnologija može biti nova, i brzo se menjati, ali principi ostaju isti - rekla je Mijatovićeva, kako se navodi na sajtu OEBS-a.
- Moramo obezbediti poštovanje i primenu temeljnih ljudskih prava kao što su sloboda izražavanja i medija na internetu i van njega. 
Petar Burkhard, šef Misije OEBS-a u Srbiji ocenio je da brz tehnološki razvoj otvara mnoga vrata za slobodu izražavanja i novinarstva. 
- Neki kažu da su to vrata izazova. Po našem mišljenju, to su pre svega vrata mogućnosti. Istovremeno, neki izazovi ostaju, kao što je na primer poštovanje etičkih standarda Jugoistočne Evrope - rekao je on. Konferenciju “Postizanje digitalnog kvaliteta: Sloboda izražavanja” organizovali su Kancelarija predstavnika OEBS-a za slobodu medija, Misija OEBSa u Srbiji, Centar za medije, podatke i društvo škole za javnu politiku Centralnoevropskog univerziteta i fondacija ŠER. 
Tokom konferencije, izneti su predlozi i sugestije za obezbeđivanje i jačanje slobode izražavanja i medija na internetu, na osnovu kojih će biti sastavljen i objavljen niz preporuka, navodi se u saopštenju OEBS-a.
IZVOR: "Dnevnik"

Najnovije