Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

VB odustala od “prekrajanja” Bi-Bi-Sija

13.05.2016.
BBC

Britanska vlada je danas odustala od planiranog “prekrajanja” javnog servisa Bi-Bi-Sija (BBC), nakon što su ta kompanija i nekoliko poznatih ličnosti optužili ministre za ugrožavanje nezavisnosti institucije sa 94-godišnjom tradicijom.

Vlada u Londonu je objavila da će biti osnovano novo upravno telo koje će nadzirati Bi-Bi-Si, kao i da će podaci o zaradama najplaćenijih u toj korporaciji biti javni kako bi se unapredila transparentnost, prenosi agencija Rojters.

“Bi-Bi-Si je jedna od najvećih institucija u zemlji. Naš prevashodni cilj je da osiguramo da Bi-Bi-Si nastavi da napreduje u medijskom prostoru koji se promenio do neprepoznatljivosti u odnosu na period od pre deset godina”, izjavio je britanski ministar kulture Džon Vitingdejl u obraćanju parlamentu.

Raznovrstan servis Bi-Bi-Sija, koji prema procenama svake nedelje dopire do 97 odsto Britanaca, finansira se kroz zagarantovani prihod od 3,7 milijardi funti (5,35 milijardi dolara) od godišnje takse koju plaćaju sva domaćinstva u Britaniji sa TV prijemnikom.

Ova medijska kuća se, kako navodi Rojters, oštro protivi bilo kakvim izmenama, jer bi one, kako je saopšteno, učinile servis manje popularnim kod javnosti koja za njega plaća.

IZVOR: NUNS

Najnovije