Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Dva najveća dnevna lista razmatraju spajanje

12.05.2016.
Novi Zeland

Dve najveće medijske kompanije na Novom Zelandu, suočene s padom prihoda i promenama navika čitaoca, posle višedecenijskog nadmetanja razmatraju spajanje koje bi moglo da dovede do otpuštanja stotina radnika.

Spajanjem kompanija Ferfaks medija (Fairfax Media) i APN njuz and medija (APN News & Media) bili bi obuvaćeni svi dnevni listovi, radio stanice i vebsajtovi u njihovom vlasništvu i nova kompanija bi izdavala većinu listova u zemlji.
To znači da će, ako regulatorne vlasti odobre spajanje, većina Novozelandjana čitati iste vesti i priče.
APN izdaje najveći dnevni list NJu Ziland herald (The New Zealand Herald), a u vlasnišvu Ferfaksa su drugi po tiražu listovi Dominion post (The Dominion Post) i Pres (The Press). Sedište obe kompanije je u Australiji.
U saopštenju kompanija navodi se da su njihova poslovanja komplementarna i da bi predloženo spajanje omogućilo da poboljšaju ponudu čitaocima i oglašivačima.
Medijski analitičar i bivši glavni urednik u dnevniku NJu Ziland herald Gevin Elis smatra da će spajanje kompanija verovatno produžiti opstanak dnevnih listova, ali da će rezultirati manjim brojem različitih mišljenja novinara i kolumnista.
Elis ocenjuje da bi stotine ljudi moglo da ostane bez posla u dve kompanije, u kojima sada radi oko 3.000 ljudi.
IZVOR: BETA

Najnovije