Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Demokratija zavisi od slobode medija

03.05.2016.
Ban

LJudska prava, demokratska društva i održivi razvoj zavise od slobodnog protoka informacija, a pravo na informisanje zavisi od slobode medija, izjavio Ban Ki Mun, generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN), povodom današnjeg svetskog dana medija.

„Svake godine obeležavamo Svetski dan slobode medija kako bismo istakli osnovne principe, da bismo zaštitili nezavisnosti medija i da bismo odali poštu medijskim radnicima koji su rizikovali i izgubili svoje živote dok su obavljali svoju profesiju”, rekao je generalni sekretar UN.
U izjavi, koja je priosleđena medijima, on je naglasio da se ove godine, Svetski dan slobode medija se poklopio sa tri velike prekretnice.
„Na današnji dan je pre 250 godina usvojen prvi zakon o slobodi informisanja u svetu, koji je usvojen na teritoriji na kojoj se danas nalaze Švedska i Finska, a pre 25 godina je usvojena Vindhok deklaracija o principima slobode štampe. I na kraju, 2016. godina je takođe i prva godina sprovođenja Ciljeva održivog razvoja”.
Sloboda medija i slobodan protok informacija su neophodni ne samo da bi se informisali građani o Ciljevima, već i da im se omogući da smatraju svoje lidere odgovornim za ispunjenje onih obećanja koja su dali. Mediji, - uključujući, i sve više, nove onjaln/internet medije - služe nam kao naše oči i uši. Mi svi imamo koristi od informacija koje nam oni pružaju.
Slobodna, nezavisna i bezbedna medijska okruženja su od ključnog značaja. Ipak novinari su, sve češće, ugroženi, maltretirani, ometani i često ubijeni tokom potrage za informacijama. Mnogi su nestali u detonacijama, neki u užasnim uslovima, zbog rasvetljavanja vladinih neuspeha, koruptivnih radnji ili društvenih problema, navedeno je u saopštenju.
„Veoma sam zabrinut zbog sve većeg restriktivnog okruženja u kome se nalaze medijski radnici u mnogim zemljama. Ograničenja slobode izražavanja stavljaju okove na sam napredak. Na ovaj Svetski dan slobode medija, pozivam Vlade, političare, privrednike i građane da se obavežu da će čuvati i štititi nezavisne i slobodne medije. Bez ovog osnovnog prava, ljudi su manje slobodni i manje osnaženi. Uz njega, mi možemo zajedno da radimo za svet dostojanstva i mogućnosti za sve”, zaključio je Ban Ki Mun u izjavi povodom svetskog Dana medija.

IZVOR: "Politika"

 

Najnovije