Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

SINOS: Press službe da dostavljaju informacije od javnog značaja

21.02.2022.
Vlada

Sindikat novinara Srbije (SINOS) poziva zaposlene u službama za odnose sa javnošću (press službe) državnih organa u Republici Srbiji da odgovorno rade svoj posao i dostavljaju novinarima tražene informacije, kako ih ne bi dovodili u situaciju da ne mogu da ispune svoje radne obaveze.

Našoj organizaciji sve češće se javljaju kolege koje ne mogu da dobiju odgovore na pitanja  koja su od značaja za javnost. Bez obzira da li je reč o zaposlenima za saradnju sa medijima u Ministarstvu za zdravlje, u Upravi za agrarna plaćanja ili nekoj trećoj, četvrtoj instituciji... njihova radna angažovanost je, ukazuju novinari, minimalna ili -  ne postoji.

Za odgovore na tražene teme čeka se  nekoliko dana, neretko nedelja, pa čak i meseci. Posebno zabrinjava  nova praksa - da na novinarska pitanja i zahteve ne odgovaraju uopšte!  Ima, međutim i onih kolega koji uvek dobijaju "ekskluzivne" informacije.

Ovakvo ponašanje službenika državnih službi na direktan način ugožava pravo novinara na njihov rad  jer,  tuđom krivicom, nisu u mogućnosti da profesionalno obave svoj posao - da informacije od javnog značaja dostavljaju pravovremeno, sveobuhvatno i  tačno.

SINOS posebno ukazuje da su državni službenici plaćeni novcem građana i da su dužni da obavljaju svoj posao u skladu sa javnim, a ne svojim interesima.

Pozivamo sve kolege koje imaju ovakvo iskustvo da nam se jave kako bismo se dostojanstveno i solidarno borili za svoja profesionalna i radna prava i  zajedno reagovali i imenovali one koji ne poštuju zakone i novinarske kodekse.

IZVOR: SINOS

Najnovije