Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Prosek oko 330 evra: Novinari u Vranju rade za manje od 40.000 dinara

03.11.2021.

Zaposleni u medijima imaju prosečnu zaradu nešto manju od 40.000 dinara (330 evra), što je za 115 evra manje od gradskog i oko 210 evra manje od republičkog proseka, a čak 30 odsto njih nije u radnom odnosu ili ima ugovore o delu, pokazuje istraživanje o društvenom položaju medijskih radnica i radnika u gradu, objavljen na portalu Slobodna reč. Zaradu veću od gradskog proseka ima oko 19 odsto anketiranih

Podaci su dobijeni tokom anonimne onlajn ankete sprovedene u oktobru 2021. godine, u kojoj je učestvovalo 20 ispitanica i ispitanika iz 10 različitih medija, novinari, tehnički urednici, snimatelji, tonci itd., kao i zaposleni u PR službama javnih institucija.

Nesiguran posao, neizvesna budućnost i male plate

Rezultati ankete pokazuju da u ovom poslu nema većih rodnih razlika, odnosno 6 od 10 anketiranih su žene, a većina anketiranih (dve trećine) ima manje od 35 godina.

Kao najveći problemi izdvajaju se nesiguran posao, neizvesna budućnost i male plate.

Oko 30 odsto anketiranih nije u radnom odnosu ili ima ugovor o delu, a više od 5 godina radnog staža na poslovima vezanim isključivo za medije ima tek četvrtina anketiranih (oko 25 odsto).

Prema rezultatima ankete blizu 40 odsto anketiranih zarađuje tek između 20.000 i 30.000 mesečno, dok zaradu veću od gradskog proseka ima oko 19 odsto anketiranih.

Nekretninu ili automobil na svoje ime poseduje tek četvrtina anketiranih, dok blizu 38 odsto i dalje živi kod roditelja u kući ili stanu.

Prema navodima anketiranih koji su opciono ostavljali komentare, socijalni status medijskih radnika nije na zadovoljavajućem nivou, a profesija je degradirana. Smatraju da je uloga medijskih radnika potcenjena, te da su samim tim “vrlo slabo plaćeni za posao kojim se bave” i da su, “što se para tiče, beda”.

IZVOR: slobodnarec.eu

Najnovije