Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Viši sud presudio u korist novinara Živkovića po tužbi protiv TV Pančeva

13.10.2021.
TV Pančevo

Sudijnica Višeg suda u Beogradu Marina Brkić donela je 9. septembra 2021. godine prvostepenu presudu u postupku koji novinar Nenad Živković vodi protiv RTV Pančeva i glavne i odgovorne urednice Jasmine Petković, u kojoj je utvrdila da su informacije o tužiocu koje je medij TV Pančevo objavljivao u periodu od 29. maja do 6. juna 2019. godine neistinite.

Time je sudijnica Brkić potvrdila navode iz tužbe koju je Živković, preko punomoćnika, novosadskog advokata Veljka Milića, podneo 26. novembra te godine. Ona je delimično usvojila tužbeni zahtev i obavezala RTV Pančevo da tužiocu isplati na ime nematerijalne štete u vidu pretrpljenog duševnog bola zbog povrede časti i ugleda iznos od 80.000 dinara (i pripadajuće troškove parničnog postupka). Živkovićev zahtev da ga tuženi obeštete iznosom od 300.000 dinara je odbačen

Ova presuda, koja je tužiocu stigla danas, zabranjuje tuženoj Jasmini Petković da objavi bilo koju od kvalifikacija o Živkoviću, koje su i bile predmet tužbe i obavezuje je da „objavi uvod i izreku ove presude na TV Pančevo, bez ikakvog komentara i odlaganja, a najkasnije u drugoj narednoj televizijskoj emisiji od dana pravosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja”. Odbija se Živkovićev zahtev da se presuda objavi u celosti.

– Zadovoljan sam time što je sudska vlast u Srbiji javno demonstrirala rešenost da deligitimizuje ovakav način javne komunikacije kakav je upražnjavalo TV Pančevo dok ga je uređivao Miroslav Milakov. Ovo je moj mali doprinos upristojavanju srpske medijske scene i slanju poruke neodgovornim medijskim radnicima koji se predstavljaju kao novinari da ovakvi pokušaji diskreditovanja političkih i svih drugih vrsta neistomišljenika ne samo da su neprofesionalni, nego i da su neprihvatljivi u jednom civilizovanom društvu – izjavio je Živković u prvom reagovanju na ove vesti.

– S druge strane, smatram da novčani iznosi koje sudovi presuđuju nisu ni izbliza srazmerni pretrpljenoj šteti žrtava ovakvih progona i da ne ispunjavaju ulogu pretnje i upozorenja neodgovornim promoterima hajki na kritički misleće pojedince i profesionalne novinare. Zbog toga sa svojim pravnim timom razmatram mogućnost ulaganja žalbe na ovu presudu – dodaje naš novinar.

Podsetimo, TV Pančevo je pre skoro dve godine objavilo u tri izuzetno gruba i uvredljiva priloga, da je Nenad Živkvović, između ostalog, „sve suprotno od novinara, da je gori od ostrašćenog političkog aktiviste, da je upetljan u laži, da pati zbog mizerne podrške, nebitnosti, što ga goni ka sve gorim spinovima i dubljim frustracijama, da primitivno vređa neistomišljenike, promoviše govor mržnje i fašističke pozive na nasilje, da je uličarski sinonim nedemokratskog dijaloga, da je očigledno plaćeni projekat, da je je sredstvo za dalje ustaške obračune sa Srbijom, lažni novinar, profesionalni ‘opozicionar’, promoter nasilja, lažni borac za mir, opsesivni materijalista, učenik špijuna da je deo projekta unutrašnje destabilizacije Srbije,da je proveo život u senci brata, da njegov brat proverava da li ga je potkradao, da je očigledno deo plaćenog projekta koji je nespretno razotkrila američka provladina organizacija Fridom Haus”…

Živković protiv TV Pančeva vodi još jedan postupak, zbog uvreda izrečenih u prilozima emitovanim krajem februara i početkom marta 2019. godine i još dva postupka protiv sajta epancevo.rs i glavnog urednika Aleksandra Čupića iz Vršca zbog istih ovih uvredljivih tekstova koje je objavljivao na ovom sajtu u istom periodu. Tužene u sva četiri postupka zastupa pančevački advokat i zamenik predsednika poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu” u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine Saša Levnajić.

IZVOR: www.pancevo.city

Najnovije