Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Više od 800 novinara na evidenciji nezaposlenih

29.04.2021.

U Srbiji do marta ove godine registrovano je ukupno 828 nezaposlenih novinara, navode za Udruženje novinara Srbije (UNS) u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ). Statistika NSZ-a pokazuje da se broj nezaposlenih novinara povećao za više od sedam odsto u odnosu na prošlu godinu, a najveći broj nezaposlenih su žene.

Stanje u novinarskoj profesiji u vreme virusa korona dodatno se pogoršalo, sudeći po podacima koje je UNS dobio od Nacionalne službe za zapošljavanje, jer je porastao broj novinara koji čekaju posao.

Prema evidenciji nezaposlenih NSZ-a u martu ove godine registrovano je ukupno 828 novinara, što je za 7,39 odsto više u odnosu na mart 2020. godine kada je bio registrovan ukupno 771 novinar, rečeno je UNS-u u NSZ-u.

NSZ je UNS-u poslao brojeve nezaposlenih za 32 filijale u zemlji. Najviše nezaposlenih novinara brojčano, prema evidenciji do 31. marta ove godine, registrovano je u šest filijala - Beograd, Niš, Kragujevac, Novi Sad, Kruševac, Leskovac i Jagodina.

U Filijali za grad Beograd NSZ-a registrovan je 303 nezaposlen novinar, sledi Filijala Niš gde je evidentirano 76 nezaposlenih, Kragujevac 41, Novi Sad 37, a u filijalama Kruševac, Leskovac i Jagodina registrovano je po 34 nezaposlenih novinara.

U Filijali Gnjilane NSZ-a nisu registrovani nazaposleni novinari, dok je u Kikindi registrovan jedan diplomirani novinar. U Somboru, Vršcu, Kosovskoj Mitrovici i Prištini evidentirano je po četiri novinara koji čekaju posao.

Među 828 nezaposlenih za ovu godinu, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, 311 su diplomirani novinari, jedan nezaposleni novinar je diplomirao novinarstvo u oblasti sporta, 32 su završila master studije u oblasti novinarstva, a tri osobe su završile doktorske studije novinarstva i komunikologije. Najveći broj njih, 385, u kategoriji su „novinarski reporteri“.

Podaci NSZ-a za ovu godinu pokazuju i da većinu nezaposlenih novinara čine žene. Od ukupno 828 novinara, 641 novinarka je nezaposlena. Broj nezaposlenih koleginica preteže u odnosu na broj nezaposlenih kolega u ovoj profesiji u svim filijalama u zemlji, pokazuje evidencija NSZ-a.

U beogradskoj filijali NSZ-a registrovana je 241 nezaposlena novinarka, u niškoj 57, kragujevačkoj 31, novosadskoj 28, a u kruševačkoj filijali je 26 nezaposlenih novinarki. Filijala Leskovac NSZ-a do 31. marta 2021. godine registrovala je 25 nezaposlenih novinarki, a jagodinska filijala 23.

IZVOR: UNS

Najnovije