Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Bi-Bi-Si i Gardijan najavili da će otpustiti 700 zaposlenih

22.07.2020.
BBC

 

Dve velike britanske medijske kuće saopštile su da će zbog krize izazvane pandemijom korone morati da otpuste stotine novinara
Кako prenose britanski mediji, Bi-Bi-Si je saopštio da su tokom najveće krize izazvane koronavirusom odložio planove o smanjenju broja zaposlenih, ali da će sada morati da otpusti 520 novinara, dok Gardijan najavljuje da će zbog krize otpustiti 180 zaposlenih.
Još u januaru je britanski javni servis objavio da će otpustiti 450 novinara, ali posle izbijanja krize izazvane pandemijom korona virusa taj broj povećan je na 520.
„Ako ne napravimo promene, mi nećemo biti samoodrživi“, rekla je Fren Ansvort, direktorka Bi-Bi-Si Njuza koji ima 6000 zaposlenih i dodala da će otpuštanja novinara obaviti postepeno, u fazama.
Ova kriza nas je navela da preispitamo kako funkcionišemo kao organizacija, rekla je ona, napominjući da će Bi-Bi-Si ubuduće biti fokusiran da “prave manje priča, sa preciznijim ciljevima i većim uticajem“.
U odvojenoj kadrovskoj operaciji, centrala Bi-Bi-Sija odlučila je da 600 zaposlenih premesti u regionalne ogranke – 450 u engleski deo, a 150 novinara je poslato u Škotsku, Vels i Severnu Irsku.
Gardijan je bio poslednji list u Velikoj Britaniji koji je saopštio da će otpustiti značajan broj zaposlenih zbog velikog pada prihoda od marketinga. U internom obraćanju zaposlenim navodi se da će među 180 otpuštenih biti 70 članova reakcije dok će 110 otkaza dobiti zaposleni u sektoru marketinga i organizovanja događaja.
Izvršna direktorka Viner and Gardijan Medija grupe Anet Tomas saopštila je da će gubici u planiranim prihodima premašiti 27.4 miliona evra, što finansijku situaciju za Gardijan čini neodrživom.
Pre Gardijana, kompanija Rič (Reach) koja izdaje Dejli Miror, Dejli Ekspres i niz lokalnih listova najavila je da će otpustiti 550 zaposlenih.

IZVOR: UNS

 

Najnovije