Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Direktorka RTК: Policija me je obavestila da je pokrenut postupak protiv novinarke Ćeriman koja je otpuštena

17.07.2020.
Čovek

 

Direktorka Radio-televizije Кragujevac (RTК) Jelena Vuković izjavila je da su je pripadnici policije obavestili da je protiv novinarke Snežane Ćeriman pokrenut prekršajni postupak po službenoj dužnosti jer je izazvala incident u RTК. Novinarki je u RTК posle toga uručen otkaz zbog „nepoštovanja radne discipline“.
Ćeriman je, kaže direktorka Vuković, bila na plaćenom odsustvu, ali se vratila sedam dana ranije na posao i izazvala incident u prostorijama RTК. „Policijski službenici su u svom izveštaju naveli i elemente za pokretanje krivične prijave protiv zaposlene“, kaže za UNS Vukovićeva.
U uverenju policije, u koji UNS imao uvid, navodi se, međutim, da je „policija ustanovila da nije bilo elementa prekršaja, da je Ćeriman upućena da svoja prava ostvari preko nadležnih institucija i da je upozorena na posledice zakona o javnom redu i meru“.
Direktorka RTК ističe i da Ćeriman na poslu nije poštovala preporuke za suzbijanje virusa, te da je i pored svih molbi kolega da stavi zaštitnu masku tokom rada na televiziji to odbijala, ugrožavajući svoje i zdravlje kolega.
Otkaz dugogodišnjoj novinarki RTК usledio je nakon što je u martu poslata na rad od kuće zbog virusa korona, a zatim u aprilu na plaćeno odsustvo, uz obrazloženje da je došlo smanjenog obima posla za novinare u toj medijskoj kući.
Vukovićeva objašnjava da novinarka spada u rizičnu grupu, te da je prvobitno bila upućena na rad od kuće, a da joj je onda, kao i ostalim zaposlenima, ponuđeno da iskoristi preostali deo prošlogodišnjeg odmora, zbog zdravlja zaposlenih, što je Ćeriman odbacila.
„Odbila je predlog za korišćenje odmora uz iznošenje brojnih uvreda - o čemu postoje i dokazi“, navodi Vukovićeva i dodaje da su u skladu sa preporukama republičkog kriznog štaba na rad od kuće uputili šestoro zaposlenih koji su stariji od 60 godina, sa hroničnim bolestima i majke sa malom decom.
Suprotno tvrdi novinarka Ćeriman koja je, izjašnjavajući se na upozorenje pred otkaz, navela da je neistina da je rekla da neće da koristi godišnji odmor, te da je pravnici u RTК rekla da će da ga iskoristiti po preporukama kriznih štabova, te da im je u vezi sa tim poslala i dopis.
Novinarka kaže i da je, kada je oprema za zaštitu od virusa stigla u RTК po proglašenju vanrednog stanja, bila u „neprijatnoj situaciji“ zato što su tokom redakcijskog sastanka, „po nečijem nalogu“, maske i rukavice podeljene „svima“ koji su se nalazili u prostorijama RTК, osim njoj.
„Dva dana sam radila bez ikakve zaštite, a potom mi je rečeno da ću ubuduće isti posao raditi od kuće“, kaže Ćeriman.
Direktorka RTК Vuković za UNS kaže da od proglašenja epidemije do danas nema obolelih od virusa u toj medijskoj kući, kao i da svi zaposleni imaju dovoljne količine maski, vizira, rukavica i dezinfekcionih sredstava.
Podsetimo, novinarka je na plaćenom odsustvu, prema rešenju u koje je UNS imao uvid, trebalo da bude do 18. maja. Međutim, ona se posle ukidanja vanrednog stanja vratila na posao. Prema njenim rečima, 7. maja došla je na redakcijski sastanak sa ostalim zaposlenima, koji su takođe shvatili da treba da se vrate na posao.
U ponedeljak, 11. maja Ćeriman odlazi u kancelariju direktorke Vuković, gde je, prema rešenju o otkazu, tražila da se „reši njen problem“ - da se vrati na posao, te da je direktorka rekla da ne može samoinicijalno da se vrati, jer je poslata na plaćeno odsustvo.
„Zaposlena nije želela da sluša argumente direktorke i pokušala je da izazove svađu“, stoji u rešenju, u kojem se dodaje da je direktorka Vuković „zamolila“ Ćeriman da izađe iz kancelarije što je odbila, pa je pozvala dvojicu zaposlenih u RTК da to isto urade.
Novinarka pak tvrdi da je u kancelariju „ušla pristojno“, počela razgovor o situaciji u kojoj se našla, a da joj je direktorka vikala i rekla da izađe iz kancelarije.
U trenutku kada su direktorka, novinarka i dvojica zaposlenih u RTК bili u kancelariji došli su i pripadnici policije.

IZVOR: UNS

 

Najnovije