Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

RTV ponovo radnike zapošljava preko agencija, sindikat upozorava na nejasnoće

13.01.2020.
RTV

Pokrajinski javni servis, Radio-televizija Vojvodine, potpisao je novi ugovor sa agencijama koje posreduju u zapošljavanju, vredan 200 miliona dinara. Plan je da preko konzorcijuma Montop HRS i Laboris HRS bude angažovan 371 radnik, a ugovor će važiti sve dok obezbeđeni novac ne bude potrošen, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar. U sindikatu "Nezavisnost", odakle su pre godinu dana zbog angažovanja agencija podneli i krivične prijave, upozoravaju da ponovo ima nejasnoća a da nadležni ne reaguju.
Radimo isti posao, ali nemamo iste beneficije - tako svoj status opisuju radnici Radio-televizije Vojvodine, koji su angažovani preko agencija, ili kako u žargonu kažu, na lizing. Najveći problem je, kažu, što nemaju sigurnost, odnosno što im ugovor o radu može biti prekinut svakog trenutka. 6. januara RTV je ponovo angažovao agencije i ponovo za to izdvojio 200 miliona dinara.
"To je sad nastavak loše prakse, po meni. Osnovni problem je što smo mi krivičnu prijavu podneli još pre godinu dana i što po njoj još ništa nije urađeno. I dalje je u policiji, tako nam je reklo Tužilaštvo", kaže Darko Šper iz sindikata "Nezavisnost".
Naime, sindikat "Nezavisnost" podneo je krivičnu prijavu prošlog januara protiv odgovornih lica u konzorcijumu sastavljenom od tri agencije. Razlog je ponuda za učešće u javnoj nabavci koja je, tvrde, bila zasnovana na lažnim podacima. Prethodno su i rukovodstvo javnog servisa upozorili da je agencija Optimum MV-NS u oktobru 2018. pred Prekršajnim sudom osuđena zbog kršenja Zakona o radu.
Bez obzira na to, ugovor je tada potpisan. Ovog januara razlika je to što firme Optimum više nema u konzorcijumu.
"Ali se formirala nova agencija na istoj adresi, sa sličnim delatnostima, čak je isti čovek koji je bio nekad zakonski zastupnik Optimuma, osivač nove agencije", dodaje Šper.
Nijedna od agencija iz konzorcijuma, dakle ni Montop HRS, ni Laboris HRS, nisu se odazvale na poziv N1. Zašto ljude zapošljavaju preko agencija i zašto baš preko ovih, nismo dobili priliku da pitamo ni generalnog direktora RTV-a. U sindikatu pojašnjavaju - to je solomonsko rešenje. Radnike angažuju preko agencija kako im, posle isteka rada na određeno vreme, a usled zabrane zapošljavanja, ne bi dali otkaz.
Takvo rešenje nije dobra vest jer otvara prostor za autocenzuru, kaže predsednik NDNV-a.
"Ovo je neka vrsta v.d. stanja za novinare i radnike na javnom sevisu. Reći ćete, ok, neću otvarati ove teme jer zbog toga mogu da izgubim posao. Samim tim, ne mogu da radim ono što je zapravo moj posao. A javni servis bi trebalo da se bavi ključnim temama i da bude stabilan sistem", smatra Norbert Šinković iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine.
Dok javni sevis to ne postane, stabilnijoj situaciji nakon 1. marta mogu da se nadaju bar radnici angažovani preko agencija. Tada na snagu stupa novi zakon koji bi u tu oblast trebalo da unese reda.
IZVOR: N1

Najnovije