Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Mediji se pridružili generalnom štrajku u Grčkoj

02.10.2019.
Grcka

Tokom štrajka neće raditi željeznica, brodovi, metro, banke, a skraćeno je i radno vreme autobusa i trolejbusa.
Svi privatni i državni mediji u Grčkoj stupili su u srijedu u 24-satni štrajk, čime su se pridružili generalnom štrajku radnika koji je organizirala Generalna konfederacija zaposlenih u Grčkoj.
Štrajk će trajati od srijede u 6:00 sati ujutro do istog vremena u četvrtak, prenosi Tanjug, pozivajući se na grčku agenciju ANA.
„Zaposleni u medijima su ujedinjeni i podržavaju radnike širom države koji štrajkuju istog dana. Mi jasno kažemo NE nacrtu zakona o razvoju koji udara u srce individualnih i radničkih prava“, navodi se u saopćenju štrajkačkog odbora više medijskih sindikata.
Sindikati pregovaraju s Vladom o zakonskim propisima o radnom i sindikalnom zakonu koji su ubačeni u nacrt zakona o razvoju koji je Vlada usvojila u Parlamentu.
Skraćeno radno vrijeme bolnica
Najveće zamjerke sindikati imaju na pojedine odredbe zakona, za koje kažu kako omogućavaju poslodavcima kontrolu sindikata i izvršavanje kolektivnih ugovora o radu.
Tokom štrajka neće raditi željeznica, brodovi, metro, banke, a skraćeno je i radno vreme autobusa i trolejbusa u Atini, dok je u Solunu u potpunosti obustavljen javni prevoz.
Tokom štrajka na Univerzitetima će nastava biti obustavljena od 11:00 do 14:00 sati, a u bolnicama rad od 10:00 do 15:00, prenosi agencija MIA.
Кako se navodi, najavljeni su i protesti u Atini i Solunu.
IZVOR: "Al-DŽazira"

Najnovije