Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Udruženje novinara Nemačke: Aksel Springer otpušta do 20% zaposlenih?

02.10.2019.
Germany

 

Temeljno restrukturiranje medijskog koncerna Aksel Springer podrazumevaće smanjenje broja zaposlenih za 10 do 20%, objavljeno je u Nemačkoj iz više izvora među kojima je i Udruženje novinara te zemlje.
Širom sveta kompanija zapošljava oko 16.000 ljudi, što znači da će ih izmedju 1.600 i 3.200 ostati bez posla.
„Jedan od najvećih medijskih koncerna Evrope biće tako temeljno restrukturiran da kamen na kamenu neće ostati”, saopštilo je Udruženje novinara Nemačke.
Axel Springer je u ponedeljak izdao saopštenje o detaljima planova restrukturiranja i štednje, ali je detalje o smanjivanju broja zaposlenih najavio u sledećem saopštenju, pošto se obave potrebne analize i računice.
Firma najavljuje smanjenje troškova i broja zaposlenih, ukidanje samostalnosti redakcija i obustavu izlaženja niza naslova „koji više ne rastu“.
„To nije nikakva reforma, nego temeljno restrukturiranje koje će mnoge vredne i kvalifikovane novinarke i novinare ostaviti bez posla”, navode se reči predsednika Udruženja novinara Nemačke Franka Iberala na sajtu tog udruženja.
Axel Springer je objavio da će se okrenuti digitalnim sadržajima, kojima je već u prvom polugodištu ove godine obezbeđeno 74% prometa.
U naredne tri godine će pre svega u Live-video strategiju i televiziju tabloida Bild biti uloženo 100 miliona evra. A uštede od 50 miliona evra ostvariće se u izdavačkoj delatnosti News Media National – štampanim izdanjima Bilda i Velta, koji će se oslanjati na mrežu eksperata i komentatora.
Samostalnost redakcija odlazi u prošlost – Bild, Velt i Sport bild, na primer, imaće istu sportsku redakciju.
„Springer je ostao dužan odgovora na mnoga pitanja, na primer na pitanje kakvu će korist imati čitaoci koji će ubuduće u tri novine nalaziti iste sportske sadržaje. To je suprotno medijskoj raznovrsnosti i to će čitaoci i korisnici verovatno kazniti“, upozorava Udruženje novinara Nemačke.
Udruženje novinara Nemačke i sindikat uslužnih delatnosti Verdi odlučno su se usprotivili eventualnoj ideji o tehnološkim viškovima i zatražili su da se pred otkazima prednost da prekvalifikacijama. A ako se otkazi ne budu mogli izbeći da budu socijalno podnošljivi i uz primerene otpremnine.
Radikalno restrukturirane kompanije Axel Springer dolazi pošto je zaključen sporazum o ulasku u nju američkog investicionog fonda Кohlberg, Кravis Roberts (ККR). Taj fond će u Axel Springer uložiti 2,9 milijarde evra, pa će postati veći akcionar čak i od udovice osnivača Fride Špringer, prenosi finanzen.net.
„Udruženje novinara strahuje da Špringer na teret zaposlenih preuzima suviše veliki rizik samo da bi ispunio profitna očekivanja ККR svog novog akcionara“, navodi se na sajtu tog Udruženja.

IZVOR: ekonomskevesti.com

Najnovije