Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Prvi osnovni sud: Ćirkov nezakonito otpušten iz „Politike“

05.09.2019.
"Politika"

Prvi osnovni sud u Beogradu presudio je da je fotoreporter „Politike“ Darko Ćirkov 2017. godine nezakonito otpušten i naložio da ga „Politika novine i magazini“ (PNM) vrati na posao.
Sud je ocenio da su razlozi za njegov premeštaj sa mesta zamenika urednika fotografije u desku „Politike“ na mesto fotoreportera u Samostalnom odeljenju produkcije, u aneksu ugovora o radu koji Ćirkov nije potpisao zbog čega je dobio otkaz, bili „paušalni“.
„Paušalno navođenje razloga, potrebe procesa i organizacije rada u ponudi, nije dovoljno jer može i po pravilu predstavlja prikrivanje zloupotrebe vršenja diskrecionog prava poslodavca“, ocenjuje sud.
U presudi, u koju je UNS imao uvid, navodi se da u tužbi stoji da je Ćirkov 2017. godine pozvan u kadrovsku službu PNM-a i da mu je pokazan aneks ugovora za premeštaj na mesto fotoreportera, bez prethodne najave da će se to desiti, što „objektivno predstavlja njegovu profesionalnu degradaciju“.
U tužbi se navodi da je Ćirkov bio uznemiren i iznenađen zbog premeštaja, da je vratio aneks ugovora i otišao kod v.d. glavnog i odgovornog urednika „Politike“ Žarka Rakića od kojeg je tražio objašnjenje. Rakić mu je, kako se dalje u presudi navodi, „lakonski“ odgovorio da je njegovo radno mesto „zamrznuto“.
Odgovor Rakića je dodatno zbunio i povredio Ćirkova, jer „nikada do tada to nije čuo“, pa mu je zbog lošeg zdravstvenog stanja, izazvanog stresom, lekar odredio bolovanje.
U presudi stoji i da Ćirkov nije potpisao aneks ugovora o premeštaju, jer je znao da PNM ima dva direktora i da Mira Glišić-Simić ne može samostalno da potpisuje.
PNM je, navodi se u presudi, osporio tužbu jer „premeštaj na drugo radno mesto može da usledi zbog potrebe procesa i organizovanja rada kod poslodavca“, kao i da se ta potreba javlja kod uvođenja novih, odnosno ukidanju starih poslova, kod statusnih ili organizacionih promena…
Odgovarajući na tužbu PNM je naveo da je izvršni direktor Samostalnog odeljenja produkcije Zoran Кostić 2017. godine uputio dopis direktorki PNM-a Miri Glišić-Simić i Žarku Rakiću u kojem stoji da njegovo odeljenje otežano radi jer su dva fotoreportera 2015. godine otišla u penziju, kao i da je tada Ćirkov iz ovog odeljenja premešten u desk „Politike“.
Rakić je na saslušanju rekao da „nije bio zadovoljan radom urednika i zamenika urednika fotografije“, kao i da je predložio da se oni vrate na mesto fotoreportera.
U presudi stoji da je na pitanje advokata Ćirkova da li je razgovarao sa njim o premeštaju na mesto fotoreportera, Rakić rekao da se ne seća.
Odgovarajući na pitanje punomoćnika Ćirkova da li zna ko je napravio njegovu fotografiju i zašto ona nije potpisana u poslednjih godinu dana, a koja se nalazi u Međunarodnom pregledu (prim. aut. rubrika na sajtu „Politika“), Rakić je rekao da može da pretpostavi da je to fotografija koju je Ćirkov uradio, kao i da nema saznanja zašto se ona ne potpisuje.
Rakić je na saslušanju rekao da je zaključio da usluge urednika i zamenika urednika fotografije nisu potrebne jer „spoljna i sportska rubrika nisu koristile njihov izbor fotografija“.
Inače, na ovu presudu PNM može da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.
IZVOR: UNS

Najnovije