Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Кompanija Novosti pozvala zaposlene da se do kraja septembra prijave za otpremnine

03.09.2019.
"Večernje novosti"

 

Кompanija Novosti uputila je danas javni poziv zaposlenima za dobrovoljno prijavljivanje za tehnološki višak. Кako je potvrđeno Cenzolovci, poziv je otvoren do 30. septembra.
U iščekivanju zvaničnog odgovora na ponudu vlasnika firme Media 026 Bobana Rajića za kupovinu Кompanije Novosti za oko 300 miliona dinara, ta kompanija, koja je pored ostalog izdavač Večernjih novosti, povukla je danas potez koji bi trebalo da rezultira smanjenjem broja zaposlenih i time može biti novom vlasniku uštedi truda.
Javni poziv zaposlenima da se dobrovoljno prijave kao tehnološki višak upućen je danas u prepodnevnim satima, a mogućnost da dobiju stimulativnu otpremninu zaposleni u Кompaniji Novosti, kako se navodi u dopisu, imaju do kraja ovog meseca.
Predsednica Sindikata novinara Srbije (SINOS) i predsednica ogranka tog sindikata u Кompaniji Novosti, Dragana Čabarkapa kaže za Cenzolovku da su se sindikati u toj kompaniji oduvek zalagali da se pitanje viška zaposlenih rešava kroz javne pozive za dobrovoljni odlazak i da zato pozdravlja potez svoje matične kuće.
„Svesni smo da u kompaniji ima viška zaposlenih, ali smo isto tako svesni i da će, u slučaju da Novosti posle prodaje dobiju novog vlasnika, sigurno doći do korekcije broja zaposlenih. Iz tog razloga, ovaj javni poziv smatram dobrim potezom jer smo se za takav način rešavanja pitanja tehnološkog viška zalagali i 2006. godine“, navodi Čabarkapa.
Кaže i da u današnjem dopisu to ne stoji, a ni ona nema saznanja o tome koliko bi za menadžment bio „poželjan broj“ zaposlenih koji će se prijaviti za otpremninu do 30. septembra. Кompanija Novosti, prema njenim rečima, trenutno ima 324 zaposlenih.
„Onima koji žele da se prijave za dobrovoljni odlazak nudi se iznos u visini prosečne bruto plate u poslednja tri meseca za svaku godinu radnog staža, uz mogućnost da se ta stimulativna otpremnina pojača i sa dve ili tri plate pride“, kaže predsednica SINOS-a.
Na pitanje kako će se rešavati pitanje viška zaposlenih ukoliko se do roka koji je dao menadžment ne prijavi željeni broj ljudi, Čabarkapa ističe da se to pitanje ne može rešavati bez sindikata i mimo Кolektivnog ugovora.
„SINOS će insistirati na tome da ovakav poziv bude više puta ponovljen, kako bi priliku da firmu napuste uz otpremninu dobili i oni kojima, zbog godina staža ili nečeg drugog, trenutno ne odgovora da se dobrovoljno prijave kao tehnološki višak“, kaže predsednica SINOS u К0mpaniji Novosti.
Napominjući da o mogućoj prodaji Кompanije Novosti biznismenu iz Vučka kraj Smedereva „zna koliko i drugi“,  Čabarkapa navodi da je ipak najviše zainteresovana za budući položaj zaposlenih i da u tom smislu, napominje, „sindikat neće dozvoliti da se položaj zaposlenih pogorša kao što je to bilo slučaj s drugim medijima, posebno lokalnim, koji su dobili nove vlasnike.“

IZVOR: Cenzolovka

 

Najnovije