Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Dragan Torlaković nezakonito otpušten iz „Politike“

24.05.2019.
"Politika"

Prvi osnovni sud u Beogradu presudio je da je novinar „Politike“ Dragan Torlaković 2010. godine nezakonito otpušten i odlučio da, nakon devet godina, mora da bude vraćen na posao.
Ukoliko Politika novine i magazini (PNM) na osnovu presude Prvog osnovnog suda, koja je postala pravnosnažna nakon potvrđivanja od strane Apelacionog suda, ne vrati Torlakovića na posao, sud će izreći novčanu kaznu PNM-u i direktorki „Politike“ Miri Glišić Simić.
Sud je odbio zahtev da se PNM obaveže da Torlakovića vrati na mesto zamenika šefa odseka u vikend desku „Politike“, na kojem je bio pre nego što mu je uručen otkaz.
Torlaković je 2010. godine tužio PNM zbog nezakonitih rešenja generalne direktorke i zamenika generalne direktorke kojima je utvrđeno da je zbog „organizacionih promena prestala potreba“ za njegovim radom u „Politici“. Tužbom je tražio da se PNM obaveže da ga vrati na posao.
U tužbi se navodi, kako stoji u obrazloženju presude Prvog osnovnog suda, u koju je UNS imao uvid, da je PNM bio dužan da donese „program rešavanja viška zaposlenih jer je ukupan broj zaposlenih kojima je prestao radni odnos, neuporedivo veći od 18…“ i da je zato otkaz Torlakoviću nezakonit.
U odgovoru na tužbu PNM je naveo da se za program dobrovoljno javilo 75 zaposlenih, a da se Torlaković nije prijavio „iako su poslovi koje je obavljao ukinuti“.
„PNM je formirao Кomisiju za primenu kriterijuma za utvrđivanje viška zaposlenih i Кomisiju za primenu mere premeštaja zaposlenih koji su proglašeni viškom na druge poslove“, naveo je PNM u odgovoru i dodao da su na osnovu izveštaja komisija 18 zaposlenih proglašeni tehnološkim viškom, među kojima je bio i Dragan Torlaković.
Prvim rešenjem PNM-a iz 2010. godine, koje su potpisali direktorka „Politike“ Mira Glišić Simić i zamenik generalne direktorke Max-Sebastian Winterfeldt, a koje je sud poništio, Torlakoviću je otkazan ugovor o radu i isplaćena otpremnina u iznosu od 382.909 dinara.
U drugom rešenju, koje je doneto iste godine, utvrđeno je da je prestala potreba za radom Torlakovića zbog „organizacionih promena“, koje između ostalog, imaju za cilj smanjenje broja zaposlenih.
Sud je u obrazloženju presude naveo da je PNM prema Zakonu o radu imao obavezu da donese program rešavanja viška zaposlenih.
„Tehnološki višak su predstavljala 93 zaposlena i to 75 zaposlenih kojima je otkazan ugovor o radu uz isplatu stimulativne otpremnine i 18 zaposlenih kojima je otkazan ugovor o radu uz isplatu zakonske otpremnine, pa se ne može tvrditi da je samo 18 zaposlenih tehnološki višak i da se prema njima određuje da li je bilo potrebno doneti program rešavanja viška zaposlenih ili nije“, navodi se u obrazloženju suda.
Stav suda je da je „svim zaposlenima radni odnos prestao po istom osnovu – otkazom ugovora o radu“ kao tehnološkom višku, te je „nebitno da li je jedan deo njih dobrovoljno prihvatio da bude višak“, a drugi nije, kao i da se oni moraju posmatrati u ukupnom broju, pa je PNM morao da donese program rešavanja viška zaposlenih.
Navodi Torlakovića da je PNM za pisanje novinarskih tekstova angažovao honorarne saradnike, bili bi od značaja, navodi u obrazloženju sud, da je „Politika“ poštovala zakonsku proceduru o otkazivanju njegovog ugovora o radu.
Sud je utvrdio da je dodatni razlog zbog kojeg je otkaz Torlakoviću bio nezakonit je što je PNM najpre angažovao honorarne saradnike za pisanje tekstova, a zatim, za vreme sprovođenja odluke o smanjenju broja zaposlenih i otkaza koji je uručen Torlakoviću, honorarne saradnike angažovao preko autorske agencije kao spoljne saradnike.
Vrhovni kasacioni sud presudio je da je novinarka „Politike“ Svetlana Vasović Mekina nezakonito otpuštena 2010. godine, i da mora, kao i u slučaju Torlakovića, da bude vraćena na posao.
Zbog nevraćanja Svetlane Vasović Mekina na posao, PNM i Mira Glišić Simić novčano su kažnjavani.
Inače, otkaz novinarki Vasović Mekina 2010. godine usledio je nakon što je objavila ekskluzivnu informaciju o planu priznavanja Кosova po instrukcijama Stejt departmenta Sloveniji koja je tada predsedavala Evropskoj uniji.
Sud je utvrdio da je „Politika“ otpustila novinarku Svetlanu Vasović Mekina nezakonito jer je prema Zakonu o radu, pre otkazivanja ugovora o radu, morala da donese Program rešavanja viška zaposlenih.
UNS je oktobra 2018. godine Prvom osnovnom javnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv Mire Glišić Simić jer Svetlanu Vasović Mekina nakon presude za nezakonit otkaz nije vratila na posao.
IZVOR: UNS

Najnovije