Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

NJujork dejli njuz otpustio polovinu redakcije

25.07.2018.
SAD

NJujork dejli njuz objavio je juče da otpušta polovinu redakcije, a u sklopu „širih napora“ da taj dnevni list promeni svoj fokus.
NBC javlja da su članovi redakcije o otpuštanju saznali iz mejla u kojem se takođe saopštava da će list ubuduće biti više fokusiran na „brejking njuz“, posebno u sferi kriminala, društvene pravde i javne odgovornosti. List će, kako je objavljeno, nastaviti da prati događaje u NJujorku i – sport. Pretpostavlja se da je otkaz dobilo najmanje 40 novinara i foto-reportera, i deo njih je, prema izveštajima medija, još juče ispraznio svoje redakcijske stolove.
U sklopu koncepcijskih promena DŽim Rič je smenjen s mesta glavnog urednika lista, a na njegovo mesto došao je Robert Jork, bivši glavni urednik Morning kola, lista koji je pokrivao događaje u zapadnoj Pensilvaniji i istočnom NJu DŽerziju.
„Ukoliko mrzite demokratiju i smatrate da lokalna vlast treba da deluje bez kontrole i u mraku, onda je današnji dan dobar za vas“, tvitnuo je juče smenjeni glavni urednik NJujork dejli njuza.
Medijski konglomerat Tronk kupio je NJujork dejli njuz u septembru 2017. godine za jedan dolar, nakon što je list između 2014. i 2016. uknjižio gubitak od oko 90 miliona dolara.
Osim po izveštavanju koje je iritiralo njujorške gradske vlasti, Dejli njuz, svojevremeno najtiražniji dnevnik u SAD, postao je poznat po svojim naslovnim stranama sa kojih su upućivane oštre kritike na račun Donalda Trampa.
List je dobitnik 11 Pulicerovih nagrada, uključujući i onu iz prošle godine kao rezultat saradnje sa neprofitnom istraživačkom organizacijom ProPablika o malo poznatoj praksi njujorške policije da vlasnicima stanova i poslovnih prostora zabranjuje njihovo korišćenje pod izgovorom da se ti prostori koriste za ilegalne aktivnosti.
IZVOR: Cenzolovka

Najnovije