Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Moguće mirno rešenje spora Jovović protiv „Novosti“ za mobing

15.11.2017.
"Večernje novosti"

U Višem sudu u Beogradu danas je odloženo suđenje po tužbi novinarke Jelene Jovović protiv Kompanije „Novosti“ za mobing, koje je trebalo da bude ponovljeno po presudi Apelacionog suda.

Advokati koji zastupaju tužioca i tuženog su izjavili da je "moguće mirno rešenje spora". Sudija Irena Garčević je zbog ovog predloga odložila ročište i naredno zakazala za 12. decembar. Podsetimo, presudom Višeg suda koja je doneta 11. maja prošle godine, Kompanija „Novosti“ je bila obavezna da novinarki na ime duševnog bola zbog povrede časti i ugleda isplati 300.000 dinara.
Kompaniji je tada naloženo da spreči dalji mobing nad Jovovićkom i omogući joj da obavlja poslove urednika posebnih izdanja na koje je postavljena posle smene sa mesta urednika dodatka „Život plus“ 2013. godine.
Apelacioni sud je u maju ove godine ukinuo ovu presudu i naložio prvostepenom sudu da ponovi postupak.
Ovom sudu je, kako piše u presudi, ostalo nejasno „zbog čega je Viši sud obavezao tuženog da tužilji na ime naknade nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, zbog povrede časti i ugleda isplati iznos od 300.000 dinara, kada nije razjasnio u čemu se sastoji šteta i kako se manifestovala, odnosno, na koji način i zbog koje nezakonite radnje Dmitrovića je novinarka pretrpela duševni bol zbog povrede ugleda i časti“.
Apelacioni sud naložio je prvostepenom sudu da u ponovnom postupku, imajući u vidu primedbe na koje mu je ukazano, razjasni da li je u ponašanju i ophođenju Ratka Dmitrovića prema Jeleni Jovović bilo elemenata zlostavljanja, da li raspoređivanje Jovovićke na drugo radno mesto, urednika posebnih dodataka, predstavlja atak na nju, imajući u vidu da je raspoređivanje i organizovanje poslova u nadležnosti direktora Kompanije.

IZVOR: UNS

 

Najnovije