Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Zaposleni u „Novostima“ u dve grupe, SINOS u tri dana potpisao pa odustao od smanjenja plata

15.05.2017.
"Večernje novosti"

 

Situacija u redakciji „Večernjih novosti“ je teška, a zaposleni su se podelili i drugačije vide moguća rešenja za izlazak iz finansijske krize zbog koje se ovaj medij našao u žiži javnosti u poslednjih nekoliko dana.
Pošto je menadžment javno izašao sa podacima o dugovima i kreditu koji dospeva na naplatu, usledilo je potpisivanje Aneksa kolektivnog ugovora za smanjenje zarada od 10 odsto u Kompaniji „Novosti“ koji su sa generalnim direktorom i glavnim i odgovornim urednikom Ratkom Dmitrovićem potpisali Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Jedinstveni sindikat Kompanije „Novosti“.
Iako je prvobitno potpisao saglasnost da se svim zaposlenima smanje plate, SINOS je juče oglasio da je oformio radnu grupu i da traži da se „umesto smanjenja plata od 10 odsto svim zaposlenima, kao alternativno rešenje umanje zarade samo onima koji su svojim poslovnim potezima i lošim uređivanjem doprineli ovoj situaciji“. Takođe su zatražili da inače prvoformirana radna grupa zaposlenih, koja se sastala sa državnim sekretarom za informisanje, prestane sa objavljivanjem tekstova o stanju u „Večernjim novostima“ koji su potpisani sa „zaposleni“ ili „V.N.“, kao i da sa stranica „Novosti“ prestanu napadi na Nadzorni odbor.
Na pitanje UNS-a predsednici Dragani Čabarkapi zbog čega je SINOS samo u tri dana izašao sa dva različita zahteva rečeno nam je da je prvobitna saglasnost „bila iznuđena“.
„Pozvao nas je generalni direktor na sastanak zajedno sa drugim sindikatom i rekao da je ideja da se 25 zaposlenih pošalje na prinudni odmor na osam meseci. Odobrenje za to je dobio od Ministarstva rada kome je opet saglasnost dao sindikat ’Nezavisnost’ koji u ’Novostima’ nije reprezentativan. Rekli smo i njemu i javno u saopštenju da taj sinidkat nije imao pravo da daje saglasnost jer nije reprezentativan. Takođe, insistirali smo da je slanje zaposlenih na prinudni odmor na takav način nezakonito i da, po zakonu, ako želi da pošalje zaposlene na prinudni odmor duži od 45 dana mora pre toga da otpusti sve honorarne saradnike. Istakli smo da je to nedopustivo i u pismu Izvršnom odboru naknadno naveli da je ta odluka nezakonita i štetna. Na kraju su ponudili rešenje da se svima smanje plate za 10 odsto na određeni rok, do kraja godine, sa mogućnošću da to bude i kraće ako se za to stvore uslovi, i mi smo potpisali. Sve kako veliki broj zaposlenih i honorarnih saradnika ne bi ostao bez posla“, kaže Čabarkapa.
Nakon te odluke veliki deo zaposlenih je negodovao, a SINOS ih je, kaže Čabarkapa, pozvao na satanak na kom je većina prisutnih bila za to da se prethodna odluka povuče.
Za Čabarkapu je druga radna grupa zaposlenih u „Novostima“, koja je bila u Ministarstvu kulture i informisanja, „samoproglašena“.   
 „To su ljudi koji mahom čine kolegijum, koja najviše kuka, koja ima najveće plate i koja je i odgovorna za stanje u ’Novostima’. Oni su zagovornici da jedan deo zaposlenih ode na prinudni odmor. Pravljenjem posebne radne grupe koja se predstavlja kao radna grupa zaposlenih u redakciji se stvara atmosfera linča. O svim tim pitanjima treba da pregovaraju predstavnici sindikata, a ne samoproglašena grupa. Insistiramo na razgovoru sa premijerom i pozivamo Nadzorni odbor da hitno reaguje“, kaže Čabarkapa.
Predstavnik Jedinstvenog sindikata Kompanije novosti Srećko Obradović nije želeo za UNS da komentariše razvoj situacije u „Novostima“. Kako je rekao, to je interna stvar i nije za javnost.
Novinari „Novosti“ koji ne podržavaju juče objavljene zahteve SINOS-a kažu da su razočarani i u sindikate i u menadžment.
„SINOS jedan dan potpiše odluku da se svima smanje plate, a onda posle nekoliko dana donese odluku da hitno treba ukinuti tu odluku. Na oglasnoj tabli redakcije stoje dve odluke istog sindikata, jedna pored druge. To je neverovatno. I sada predsednica SINOS-a Dragana Čabarkapa osniva neku svoju radnu grupu. U redakciji svi isto misle, dok sindikati biju neku svoju bitku. Poslali su NUNS-u saopštenje, odluke u kojima se govori i o nekim internim stvarima u redakciji, kao što su otkrivanje onih koji imaju paralelni posao. Ne treba na taj način urušavati imidž 'Novosti'. Sa druge strane, razočarani smo u rukovodstvo koje ne radi ništa i loptu prebacuje isključivo na Nadzorni odbor. Četiri godine rukovodstvo nije ponudilo plan rešavanja krize, osim u 2015. kada je predloženo da se jedan broj novinara proglasi tehnološkim viškom. Samo smanjuju platu. Ovo nije prvi put da su nam smanjene plate od kako je Dmitrović na čelu. Pre neku godinu smanjili su nam koeficijente i oni nikada nisu vraćeni“, kaže sagovornik UNS-a zaposlen u „Novostima“. 
Još jedan sagovornik UNS-a iz ovog lista ističe da je situacija poslednjih dana haotična.
„Deo kolegijuma i generalni direktor zabrinuti su za sebe, dok sa druge strane zaposleni ne znaju ni sami kako preživljavaju. Plate nisu redovne. Svi ti problemi u Kompaniji traju već dugo, nisu novi, samo su sada malo jače odjeknuli u javnosti“, kaže ovaj kolega za UNS.
On dodaje da podelom u redakciji na dve grupe zaposlenih postoji opasnost da dođe do urušavanja imidža 'Novosti'.
„To će se odraziti i na tiraž i na zaradu od marketinga. Ko će sarađivati sa firmom za koju postoje najave da će se ugasiti. Svi okrivljuju jedni druge, kao na brodu koji tone, a u stvari su svi zajedno krivi za ovakvu situaciju jer ništa nisu radili da do nje ne dođe. U svemu ovome najviše će stvradati zaposleni i Kompanija, dok će se menadžment snaći“, zaključuje kolega koji je želeo da ostane anoniman.
Kolege dodaju da je državni sekretar za informisanje i medije Nino Brajović obećao pomoć i rekao da će tražiti sastanak predstavnika redakcije sa Nadzornim odborom.
„Čekamo taj sastanak na kojem bi Nadzorni odbor trebalo da predstavi svoj plan rešavanja krize“.

IZVOR: UNS

 

Najnovije