Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Sindikat RTS "Nezavisnost" najavio štrajk upozorenja

12.05.2017.
RTS

Odbor poverenika Sindikata RTS "Nezavisnost" doneo je odluku o stupanju u štajk upozorenja, koji je najavljen za 17. maj u 13 časova i trajaće jedan sat "prekidom rada i okupljanjem zaposlenih u krugu poslovnog prostora poslodavca, Aberdareva 1 – pakring prostor".

Sindikat u saopštenju zahteva "vraćanje 10 odsto nezakonito otetih zarada u Javnoj medijskoj ustanovi RTS, potpisivanje sporazuma o dinamici isplate ovih 10 odsto iz prethodnog perioda i povećanje zarada kroz izmenu Kolektivnog ugovora kod poslodavca".
Sindikat pod tim podrazumeva povećanje cene rada, povećanje toplog obroka, povećanje regresa i korekciju koeficijenata za pojedina zanimanja.
Zahteva se i učešće sindikata u izradi nove Sistematizacije i organizacije RTS-a, kao i prijem u stalnih radni odnos svih honorarnih saradnika.
Prema saopštenju, zaposleni Radio Beograda pridružiće se zaposlenima u Aberdarevoj 1, dok će zaposleni u dopisništvima RTS-a štrajk upozorenja započeti prekidom rada u 12 časova, okupljanjem u svojim prostorijama.
Kako se navodi u saopštenju, interese zaposlenih će zastupati i u njihovo ime voditi Štrajkački odbor u sastavu: Dragan Milanović Pilac, predsednik, i članovi Dane Markovski, Dragan Popović, Vesna Gavrik i Bojan Bosiljčić.
Odbor poverenika "poziva poslodavca da sa Štrajkačkim odborom odmah po dobijanju Odluke o stupanju u štrajk upozorenja otpočne pregovore za sporazumno rešavanje ispostavljenih štrajkačkih zahteva".
Odluka se dostavlja i Upravnom odboru i poslodavcu, "čime je, istovremeno, u skladu sa Zakonom o štrajku, izvršena najava štrajka upozorenja", navodi Odbor poverenika Sindikata RTS "Nezavisnost".
U saopštenju se podseća da rukovodstvo RTS-a, pre odluke o štrajku upozorenja, nije reagovalo na dva Otvorena pisma koja su mu upućena o problemima u RTS-u.
IZVOR: FONET

Najnovije