Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Medijske organizacije protiv izručenja Asanža

28.04.2022.
EFJ

Evropska i Međunarodna federacija novinara (EFJ -IFJ) zajedno s 18 organizacija za medijske slobode i novinarstvo uputile su poziv britanskoj ministarki unutrašnjih poslova Priti Patel da odbije zahtev američke vlade za izručenje izdavača Vikiliksa Džulijana Asanža.

Poštovana ministarko unutrašnjih poslova,

Mi, dole potpisane organizacije za slobodu medija, slobodno izražavanje i novinarske organizacije pišemo kako bismo izrazili svoju ozbiljnu zabrinutost u vezi s mogućnošću izručenja izdavača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Državama i zatražimo od vas da odbijete zahtev američke vlade za izručenje. Također tražimo sastanak s vama kako bismo dalje razgovarali o ovim temama.

U martu je Vrhovni sud odbio da razmotri žalbu g. Asanža na odluku Visokog suda, koji je poništio presudu Okružnog suda o zabrani izručenja zbog mentalnog zdravlja. Duboko smo razočarani ovom odlukom s obzirom na veliki interes javnosti za ovaj slučaj, koji je zaslužio reviziju najvišeg suda u zemlji.

Međutim, sada je u vašim rukama da odlučite hoćete li odobriti ili odbiti izručenje gospodina Asanža SAD-u. Dole potpisane organizacije pozivaju vas da delujete u interesu slobode štampe i novinarstva odbijanjem izručenja i hitnim puštanjem gospodina Asanža iz zatvora, gde je ostao u istražnom zatvoru tri godine uprkos velikim rizicima za njegovo psihičko i fizičko zdravlje.

U SAD-u će se Asanžu suditi po 17 tačaka Zakona o špijunaži i jednoj tački po Zakonu o kompjuterskim prevarama i zlostavljanju, što bi ga zajedno moglo dovesti u zatvor do 175 godina. Vrlo je verovatno da će onde biti zatočen u uslovima izolacije ili samice uprkos uveravanjima američke vlade, što bi ozbiljno povećalo rizik za samoubistva.

Takođe, g. Asanž se ne bi mogao adekvatno braniti na američkim sudovima, budući da prema Zakonu o špijunaži nema pravo na odbranu zbog javnog interesa. Njegovo kazneno gonjenje postavilo bi opasan presedan koji bi se mogao primeniti na bilo koji medij koji objavljuje priče temeljene na informacijama koje su procurile, ili na bilo kojeg novinara, izdavača ili izvor u svetu.

Tražimo od vas, ministarke unutrašnjih poslova, da poštujete predanost britanske vlade zaštiti i promovisanju slobode medija i odbijete zahtev SAD-a za izručenje. Tražimo od vas da oslobodite gospodina Asanža iz zatvora Belmarsh i omogućite mu da se vrati svojoj porodici nakon mnogo godina izolacije. Konačno, molimo vas da se javno obvežete da ćete osigurati da se nijedan izdavač, novinar ili izvor više nikada ne suoči s pritvorom u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog objavljivanja informacija od javnog interesa.

Molimo da zakažete sastanak što je pre moguće i bili bismo zahvalni na brzom odgovoru.

Iskreno,

Rebecca Vincent, direktorka operacija i kampanja, Reporteri bez granica (RSF)
Sarah Clarke, voditeljka Evrope i srednje Azije, ARTICLE 19
Mark Johnson, službenik za pravna pitanja i politike, Big Brother Watch
Dr. Suelette Dreyfus, izvršna direktorka, Nacrt za slobodan govor
Daniel Gorman, direktor, engleski PEN
Laurens Hueting, viši službenik za zagovaranje, Evropski centar za slobodu medija i medija (ECPMF)
Ricardo Gutiérrez, glavni sekretar, Evropska federacija novinara (EFJ)
Ralf Nestmeyer, potpredsednik i službenik za pisce u zatvoru, Njemački PEN
indeks o cenzuri
Anthony Bellanger, glavni sekretar, Međunarodna federacija novinara (IFJ)
Séamus Dooley, pomoćnik glavnog sekretara, Nacionalna udruga novinara
Romana Cacchioli, izvršna direktorka, PEN International
Christine McKenzie, predsjednica, Međunarodni centar PEN Melbourne
Kjersti Løken Stavrum, predsednica, PEN Norveška
Zoë Rodriguez, zajednički predsednik, PEN Sydney, i predsednik Međunarodnog odbora književnica PEN
Peter Tatchell, direktor, Peter Tatchell Foundation
Ricky Monahan Brown, predsednik, škotski PEN
Tanja Tuma, predsednik, slovenski PEN
Jesper Bengtsson, predsjednik, švedski PEN

IZVOR: EFJ

Najnovije