Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

UNS, Strukovni sindikat RTS-a i SINOS: Vreme je da NATO odgovara za ubistvo 16 radnika RTS-a

22.04.2022.

Udruženje novinara Srbije (UNS), Strukovni sindikat Radio-televizije Srbije i Sindikat novinara Srbije (SINOS) uoči 23. godišnjice od ubistva 16 medijskih radnika u NATO bombardovanju RTS-a nastavljaju da ističu da je ova najmoćnija vojna organizacija počinila ratni zločin, uvela praksu napada na medije u međunarodnim sukobima, a da uprkos tome odgovorni iz NATO struktura nikada nisu odgovarali pred bilo kojim sudom.

Organizacija Amnesti internešenel navela je u svom izveštaju iz 2000. godine da su snage NATO počinile ozbiljna kršenja zakona rata što je dovelo do nezakonitog ubijanja civila, a među slučajevima koje je istakla je i ubistvo 16 medijskih radnika RTS-a koji su kvalifikovali kao ratni zločin.

„U trenutku bombardovanja u zgradi su radili tehničari i ostalo proizvodno osoblje. Procenjuje se da je u zgradi u trenutku napada radilo najmanje 120 civila. Najmanje 16 civila je ubijeno, a još 16 je ranjeno“, piše u izveštaju ove organizacije koja navodi da je NATO pogodio metu koju je ciljao.

U istom izveštaju naveden je i citat nekadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera u kom je rečeno da je RTS bombardovan i zato što je emitovao snimke stradanja civila, koje su preuzimali i zapadni mediji, što je, prema njegovim rečima, slabilo podršku ratu u okviru NATO alijanse.

„Bili smo svesni da će se te slike vratiti i da će postojati instinktivna simpatija za žrtve kampanje“, izeđu ostalog naveo je Bler za BiBiSi.

Izveštaj Amnesti internešenela ukazuje i na to da iz NATO-a nije bilo upozorenja da je „konkretan napad na centralu RTS-a neizbežan“.

„Zvaničnici NATO-a u Briselu rekli su za Amnesti internešenel da nisu dali konkretno upozorenje jer bi to ugrozilo pilote“, piše u izveštaju.

UNS, Strukovni sindikat RTS-a i SINOS poručuju da je krajnje vreme da i za ovaj ratni zločin odgovaraju nalogodavci i izvršitelji iz NATO-a.

Od NATO bombi u RTS-u ubijeni su njegovi radnici:  Jelica Munitlak (27), šminker, Ksenija Banković (27), video-mikser, Darko Stoimenovski (25), tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović (26), tehničar u masteru, Dragorad Dragojević (27), radnik obezbeđenja, Dragan Tasić (29), električar, Aleksandar Deletić (30), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić (32), dizajner programa, Ivan Stukalo (33), tehničar, Dejan Marković (39), radnik obezbeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović (50), tehničar u masteru, Milovan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61), režiser programa, i Slobodan Jontić (54), monter. 

IZVOR: UNS

Najnovije