Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Urednik Vikiliksa: Proces protiv Asanža najveći napad na novinarstvo u svetu

19.02.2020.
Asanz

 

Urednik lista Vikiliks Кristin Hrafnson izjavio je da je slučaj o izručenju Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama krajnje politički proces koji predstavlja veliku opasnost po budućnost novinarstva.
Hrafnson je na konferenciji koju je organizovala novinarska organizacija FPA kazao da je osnivač Vikiliksa Asanž politički zatvorenik.
“To je krajnje politički slučaj. Bio je to politički slučaj i 2010. godine kada je američka vlada htela da sruši Vikiliks. Bio je to politički proces i kada su ljudi tražili ubistvo Asanža“, kazao je Hrafnson.
On je rekao da njegove tvrdnje o politički montiranom procesu protiv Asanža potvrđuje i to što je bivši šef CIA i sadašnji šef američke diplomatije Majk Pompeo optužio Vikiliks da je nevladina neprijateljska obaveštajna služba, a potpredsednik SAD Majk Pens je dva puta išao u Ekvador i čelnicima te zemlje nudio otpis duga od deset milijardi dolara za sporazum koji bi omogućio ekstradiciju Asanža u SAD.
“Stalno ponavljam da je Asanž politički zatvorenik“, kazao je Hrafnson i dodao da ga ne bi brinulo da se radi o klasičnom sudskom postupku, ali da se brine jer je to politički proces u kojem je na meti i budućnost novinarstva, a ne samo Asanž koji bi mogao da bude osuđen na 175 godina zatvora ako bude izručen.
Hrafnson je zaključio da je proces protiv Asanža najveći napad na novinarstvo u svetu. On tvrdi da bi izručenje Asanža SAD-u moglo sutra da omogući da svaki novinar bude izručen u zemlje čijim liderima se ne svidi njegovo izveštavanje i pisanje.
Poslanici u australijskom parlamentu Endrju Vilki i Džordž Кristensen takođe su upozorili da bi izručenje Asanža u SAD predstavljalo veoma opasan presedan.
“Veliki sam poštovalac američkog predsednika Donalda Trampa i britanskog premijera Borisa Džonsona, ali važnija mi je sloboda mišljenja i govora od obojice“, poručio je Кristensen.
Ročište o izručenju Asanža na britanskom sudu bi trebalo da počne naredne nedelje, a reč je o jednom od najvećih slučajeva te vrste u Velikoj Britaniji.
Britanski sud odbacio je zahtev advokata osnivača Vikiliksa o prolongiranju saslušanja o njegovom izručenju. Asanžovi advokati zatražili su odlaganje saslušanja za tri meseca, što je odbio prvostepeni sud Vestminister. Advokati su dodatni rok tražili za pripremu odbrane uz obrazloženje da je reč o veoma kompleksnom i obimnom slučaju.
SAD, između ostalog, Asanža optužuje za kršenje zakona o špijunaži iz 1917. godine.
Asanž je u 2012. zatražio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu, a kako bi izbegao suđenje u Švedskoj, gde se tereti za navodni seksualni napad.
On je priveden 11. aprila 2019. u ambasadi u Londonu, a potom je uhapšen zbog kršenja uslovne kazne. Sud je Asanža zbog toga osudio na zatvorsku kaznu u trajanju od 50 nedelja.
Ukoliko britanski sud prihvati zahtev SAD o izručenju Asanža, slučaj bi mogao da bude prenet na viši sud, a potom i na Evropski sud za ljudska prava. Stručnjaci veruju kako bi njegov slučaj o izručenju mogao da potraje i dve godine.

IZVOR: N1

 

Najnovije