Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Marček priznao ubistvo Кucijaka i Кušnirove

14.01.2020.
Gašpar

 

Miroslav Marček, optužen za ubistvo novinara Jana Кucijaka i njegove partnerke Martine Кušnirove, priznao je juče krivicu u slovačkom sudu u Pezinoku, nadomak Bratislave.
On je opisao kako je izvršio ubistvo, kao i druge okolnosti slučaja. Ostala trojica optuženih odbacili su krivicu.
Marčekovo priznanje znači da u njegovom slučaju neće biti uobičajenih dokaza, a suđenje će biti usmereno na određivanje kazne.
Marček se takođe izjasnio krivim za ubistvo preduzetnika Petera Molnara 2016. godine, o čemu će se takođe raspravljati u tekućem suđenju, koje je juče počelo u Specijalnom krivičnom sudu.
Tridesetsedmogodišnji Marček drugi je od petoro prvooptuženih u slučaju Кucijakovog ubistva i za njega se traži zatvorska kazna od 15 godina.
Кucijak i Кušnirova ubijeni su u svojoj kući u Velikoj Mači kod Trnave 21. februara 2018. godine.
Marček je rekao da su ušli u dvorište kuće i čekali u letnoj kuhinji da se Кucijak vrati kući.
„Tada su se gospodin Кucijak i gospođa Кušnirova vratili zajedno. Čekao sam trenutak dok se nije pojavila prilika. To se dogodilo kada je gospođica Кušnir otišla u toalet. Pokucao sam na vrata, gospodin Кucijak je otvorio, udario sam ga u grudi. Nažalost, video sam da postoji još jedna osoba. Ona (Кušnirova) je potrčala u kuhinju, ja sam otišao do nje i tamo sam je udario“, rekao je Marček na sudu.
Dodao je da je želeo da izvrši ubistvo 19. februara, ali Кucijak nije bio sam u kući. Prema Marčekovim rečima, Кucijak je trebao biti kidnapovan i ubijen da ga niko ne bi mogao pronaći. Ali to je bilo nerealno.
Takođe je govorio i o modifikaciji oružja i metaka za ubistvo i rekao da ja naredbu o Кucijakovom ubistvu dobio krajem 2017. godine.
Prvobitno, slovačka policija je identifikovala drugog okrivljenog, Marčekovog rođaka, Tomaša Saboa. Međutim, već tokom istrage upravo Marček je priznao ubistvo.

IZVOR: "Danas"

 

Najnovije