Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Šinković: Ove godine porastao broj napada i pritisaka na novinare

27.11.2019.
NDNV

Predsednik Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Norbert Šinković izjavio je danas u Beogradu da se mora insistirati na tome da je zaštita novinara i branitelja ljudskih prava od ključnog značaja za društvo.
"Ove godine novinarska udruženja beleže rast napada i pritisaka na novinare u odnosu na prethodnu godinu, što je pravi pokazatelj kakva je atmosfera u društvu", rekao je Šinković na završnoj konferenciji projekta "Кo brani branitelje".
Dodao je da, uz pretnje i napade, zatvorenost institucija pred novinarima stvara dodatni teret i onemogućuje im da rade.
Programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava Ivan Đurić rekao je da su posebno ugroženi branitelji ljudskih prava van Beograda, u manjim sredinama gde skoro i da nema medijske pažnje i podrške drugih organizacija.
Stručnjak za bezbednost Pavle Petrović ocenio je da se napad na aktiviste obično odvija po istoj shemi.
"Obično kreće kampanja od vlasti i političkih aktera, zatim kroz medije i društvene mreže stižemo do pretnji i fizičkih napada", naveo je Petrović.
Projekat "Кo brani branitelje" bio je dvogodišnji projekat koji se bavio podizanjem svesti kod građana Srbije o aktivnostima onih osoba i organizacija koje štite ljudska prava.
Projekat je promovisao i pružao mehanizme zaštite od pritisaka sa kojima se branitelji ljudskih prava suočavaju gotovo svakodnevno i osnažio ih je putem ekspertize da odole tim pritiscima.
Učesnici u projektu su bili novinari, uzbunjivači, predstavnici sindikata, organizacije koje se bave suočavanjem sa prošlošću i ratnim zločinima, LGBT organizacije.
Кroz projekat je organizacijama pružana pomoć u vidu izrade plana rizika kojima su izložene i obuka u vezi sa bezbednosnim menadžmentom za neometan rad na polju ljudskih prava. Кonferenciju su organizovali i projekat realizovali Civil Rights Defenders (CRD) i Institut za evropske poslove iz Beograda.
IZVOR: BETA

Najnovije