Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Zdravić: SNS mi preti; Poverenik SNS-a Miljković: Zdravić nas ucenjuje

02.08.2019.
Zdravic

Novinar lista „Rasina pres“ Gvozden Zdravić obavestio je Udruženje novinara Srbije (UNS) da „skandalozno saopštenje“ Opštinskog odbora SNS-a Aleksandrovca shvata kao pretnju kako bi prestao da piše. Poverenik ovog odbora tvrdi da nije reč o novinarskom pisanju, već „lažima“ , zato što nije hteo da Zdraviću da milion dinara za njegov list.

U saopštenju Opštinskog odbora SNS-a Aleksandrovca, koje je u ponedeljak objavljeno na Fejsbuk stranici ove stranke, navodi se da „interesna grupa koja se na društvenoj mreži Fejsbuk krije iza profila pod imenom ’Zavrzlama u Župi’, kao i bloga pod nazivom ’Rasina pres’, kontinuirano, već nekoliko meseci, plasira neistine o radu povereništva“.
Кomentarišući ovo saopštenje, Zdravić je UNS-u rekao da je ono rezultat „iznošenja istine o nepotizmu trojice ljudi u povereništvu SNS-a Aleksandrovca, dojučerašnjih revnosnih boraca za pravdu i slobodu medija“.
On je UNS-u rekao da je saopštenje napisao jedan od poverenika Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Aleksandrovca Slavoljub Miljković.
„Izgleda da je Miljković zaboravio da je ’Rasina pres’ medij koji je od 2006. godine upisan u Registar medija, te da ‘Rasina pres’ i ja kao njen glavni i odgovorni urednik nemamo ništa zajedničko sa lažnim profilima na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama“, rekao je UNS-u Zdravić.
Suprotno Zdraviću, Miljković je UNS-u rekao da je reč o pokušaju iznude novca, zato što mu je  „čovek“ koji piše u Rasini pres tražio, kao i od Opštine Aleksandrovac, milion dinara za svoje novine uz pretnju, da će, ukoliko ih ne dobije, pisati neistine o njemu.
„Ovo nije prvi put da se saopštenjem ograđujemo od neistina na ovom blogu da sam privatizovao stranku, zaposlio rodbinu, dobio novac…“, rekao je UNS-u Miljković.
Na pitanje UNS-a da li je tražio, uz pretnju, od Miljkovića i Opštine Aleksandrovac novac, Zdravić je to negirao i dodao da je milion dinara tražio za sufinansiranje njegovog projekta na konkursu ove lokalne samouprave.
„To je zamena teza. Nisam od njih tražio novac. Inače, meni je Miljković ponudio 250 hiljada dinara, u zamenu da se Rasina pres ne pojavljuje na ovom konkursu, za šta imam svedoke“, rekao je UNS-u Zdravić.
Saopštenje Opštinskog odbora SNS-a Aleksandrovca protiv „Rasine pres“ uz upozorenje građanima da se uzdrže od komentarisanja
U saopštenju koje je potpisao Opštinski odbor Srpske napredne stranke Aleksandrovca navodi se da je cilj „interesne grupe“ koja se „krije“ iza Fejsbuk stranice „Zavrzlame u Župi“ i „bloga“ Rasina pres“ da „izvrne ruglu i diskredituje sve što je postignuto i što se svakodnevno radi na planu razvoja lokalne sredine, unapređenja rada i osnaživanja stranke“.
Dalje se u saopštenju Opštinskog odbora SNS-a Aleksandrovca pozivaju sugrađani koji čitaju objave ove „interesne grupe“, „za njihov račun komentarišu i ’dele’ objave na navedenom profilu i blogu“, da se „uzdrže od komentarisanja tema o kojima nemaju dovoljno saznanja“ i izbegnu moguće prijave.

IZVOR: UNS

 

Najnovije