Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Novo targetiranje medija i nevladinih organizacija u Skupštini Srbije

19.07.2019.

U Skupštini Srbije poslanici većine, kao i poslanici jedne opozicione stranke, nastavili su sa retorikom targetiranja određenih medija i nevladinih organizacija kao antidržavnih i antisrpskih i koje, kako tvrde, vode hajku protiv predsednika i vlade.
"To je u stvari televizija samo po nazivu, jedan agitprop novog DOS-a koji se zove Savez za Srbiju i koji 24 sata, mislim na televiziju N1 - sad slobodno neka me ponovo razapnu, mene i sve moje kolege - vodi jednu besomučnu, ubitačnu kampanju protiv predsednika Republike, protiv Vlade Srbije, protiv pojedinih narodnih poslanika ", rekao je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović.
On je dodao da nije zaboravio "ni sve druge medije koji su navodno neslobodni".
"Poput Vremena, NIN-a, Nedeljnika, Novog magazina, na čijim stranicama možete da pročitate samo najmonstruoznije laži i nesitine o Aleksandru Vučiću, ministrima, pojedinim narodnim poslanicima, Srbiji kao državi... Sad je samo nagradno pitanje ko je sledeći od nas na udaru, tih takozvanih medija koji su neslobodni, koga će sad da uzmu na nišan ovi sa N1, Vremena, Danasa, Nedeljnika, Novog magazina itd", rekao je Martinović.
Aleksandar Šešelj iz Srpske radikalne stranke je u Skupštini Srbije rekao da nevladine organizacije finansiraju dnevne i nedeljne listove.
"Iste te medije o kojima je govorio Martinović - i Vreme i Danas i ostale. A oni su najpoznatiji po tome što je za njih Кosovo nezavisna država, u Srebrenici se desio genocid, Srbi su genocidan narod, narod ratnih zločinaca, zaostao, primitivan, krezub i kakav sve ne", rekao je Šešelj.
Podsetimo, povodom istupa i uvreda koje je u Narodnoj skupštini nedavno izgovorio Martinović, redakcije CINS-a, BIRN-a, Istinomera, TV N1, nedeljnika Vreme i nevladine organizacije Transparentnost Srbije i CRTA zatražile su da se prestane sa zloupotrebom institucija za obračun sa nezavisnim medijima i organizacijama civilnog društva.
IZVOR: N1

Najnovije