Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Sudan zatvorio TV Al-Džaziru

31.05.2019.
"Al-DŽazira"

Кatarska medijska kuća Al-Džazira saopštila je da su sudanske vojne vlasti odlučile da „zatvore“ njenu redakciju u Кartumu.
„Sudanske službe bezbednosti su informisale direktora al-Džazire o odluci Vojnog saveta da zatvori kancelariju u Кartumu“, navodi se u jučerašnjem saopštenju katarskog medija.
Al-Džazira, koja je prenosila snimke demonstracija protiv vojske u Sudanu, navela je i da je „do daljnjeg“ ukinuta dozvola za rad dopisnika i osoblja.
Navedeno je i da šef redakcije nije dobio nikakvu „pisanu odluku“.
Prelazni Vojni savet je preuzeo vlast u Sudanu nakon što je vojska 11. aprila zbacila predsednika Omara al-Bašira, bliskog Turskoj i Кataru i koji je imao podršku Muslimanske braće.
Generali koji su trenutno na vlasti oslanjaju se na Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Egipat, tri zemlje koje su 2017. prekinule diplomatske odnose s Кatarom, optužujući tu zemlju da podržava terorizam. Doha odbacuje te navode.
Al-Džazira je često na meti napada političkih lidera na Bliskom istoku koji je optužuju da mešanje u unutrašnja pitanja arapskih zemalja.
IZVOR: BETA

Najnovije