Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

NDNV: Nove pretnje smrću, ovaj put na meti naše mlade koleginice

18.04.2019.
NDNV

Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahteva od nadležnih državnih organa da konačno preduzmu efikasne mere na zaštiti naših koleginica i kolega, koji su neprestano na meti najgorih mogućih uvreda i pretnji, uključujući i pretnje smrću.
Ovaj put napadnute su naše mlade koleginice, izvanredne novinarke Sanja Кljajić, Vanja Đurić i Milena Popović, koje su na portalu istraga.rs i na Fejsbuk stranici istog portala označene kao “Novinarke koje su osramotile Srbiju”. Nakon te objave, na Fejsbuk stranici Istrage objavljeni su brojni uvredljivi komentari, kao i otvorene pretnje smrću poput: “Streljati kurve”.
Tekst je objavljen povodom dokumentarnog filma “Albanke su naše sestre”, koji je NDNV u saradnji sa BIRN-om Кosova i nemačkim ForumomZFD snimio još 2017. godine. Podsećamo javnost da su NDNV i partneri 2017. godine primili veliki broj otvorenih pretnji smrću. Takođe, projekcija filma u Кraljevu bila je otkazana, nakon što su organizatori primili veliki broj pretnji. U Novom Sadu organizatori su uspeli da osujete pokušaj ekstremnih desničara da prekinu projekciju filma. U Nišu su pretnje kulminirale, a filmska ekipa bila je izložena velikom broju direktnih verbalnih pretnji smrću od strane izvesnog četničkog vojvode, kome se zbog toga sada konačno sudi.
Zahtevamo da se prekine progon naših koleginica i kolega! Nadležne državne institucije nam svojim nečinjenjem šalju jasnu poruku da su saučesnici u pretnjama. Postavljamo jednostavno pitanje: kako je moguće da ne mogu da pronađu počinioce, kada nam neretko prete potpisujući se punim imenom i prezimenom? Možda zato što znaju ko su i odakle su? Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da u nekim drugim slučajevima, kada su na meti pretnji visoki državni i partijski funkcioneri, nadležni organi više nego promptno otkrivaju počinioce, pa čak i one koji prete pod pseudonimima na društvenim mrežama. Takvi dvostruki aršini nas dodatno uveravaju da su nadležne institucije takođe upregnute u obračun sa kritičarima aktuelne vlasti.
Najnoviji napad na naše koleginice i kolege više je nego jasan pokušaj da se fokus pažnje javnosti skrene sa suštinske teme koja uništava ovo društvo, a to je utvrđivanje individualne odgovornosti za počinjene ratne zločine. Dok god s tim ne raskrsti, Srbija nema budućnost. NDNV neće odustati od insistiranja na krivičnoj odgovornosti za one koji su počinili zločine, ma ko oni bili. S druge strane, nemamo iluzije da aktuelna vlast neće učiniti baš ništa na procesuiranju ratnih zločinaca, jer su i sami bili otvoreni saučesnici u politici zločinačkog Miloševićevog režima. Šta misle o ratnim zločincima, pokazali su i time što, protivno zakonu, i dalje dozvoljavaju lideru radikala, osuđenom ratnom zločincu da sedi kao poslanik u Skupštini Srbije, što su kooptirali osuđene ratne zločince poput Nikole Šainovića i Veselina Šljivančanina u same vrhove vladajućih stranaka.
NDNV će o ovim pretnjama obavestiti i relevantne međunarodne insitucije, koje ćemo u redovnim intervalima izveštavati o svim pretnjama koje neprestano dobijamo, ali i o neefikasnosti nadležnih državnih organa po prijavama koje podnosimo i nekažnjivosti napada na profesionalne novinare u Srbiji
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
17. april 2019.
IZVOR: NDNV

Najnovije