Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Uhapšena osoba osumnjičena za pretnje televiziji N1

06.02.2019.
N1

Akcijom policije i Trećeg javnog tužilaštva pronađena je i uhapšena osoba osumnjičena za pretnje upućene pismom zaposlenima Televizije N1, potvrđeno je Tanjugu u Tužilaštvu.
“Po nalogu Trećeg osnovnog tužilaštva osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati”, rekao jeTanjugu portparol Trećeg tužilaštva Ivan Marković.
U tom roku će osumnjičeni biti priveden u tužilaštvo na saslušanje, nakon čega će biti odlučeno o daljim koracima, navodi portparol.
Kako je juče objavio N1, u redakciju je stiglo pismo u kojem se, između ostalog, navodi: "Da li vi imate vaše porodice, ubijate našu decu i unuke, a niste svesni ako dođe do rušenja, vaša zgrada će među prvima otići u vazduh, a može se desiti da ostanete bez svojih najmilijih. I zato vas mi veterani upozoravamo da se ne igrate sa ničijom sudbinom jer je vaša sudbina u našim rukama".
U pismu je bila knjižica Saveza ratnih veterana Srbije, a pošiljalac se potpisao kao "Beogradski veterani ratova 1999. godine".
Predsednik Saveza ratnih veterana Srbije Željko Vukelić rekao je za N1 da ovo udruženje ne stoji iza poslatih poruka i da žele da policija ispita slučaj.
Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine osudili su danas pretnje upućene redakciji televizije N1 i od policije i tužilaštva zatražili hitnu istragu.
Prema odredbama Krivičnog zakonika, za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem, predviđena je zatvorska kazna od šest meseci do pet godina zatvora, navelo je Udruženje novinara Srbije (UNS).
U međuvremenu je ministar policije Nebojša Stefanović objavio na svom Tviter nalogu da policija intenzivno radi na otkrivanju osobe koja je uputila pretnje novinarima televizije N1, kao i da očekuje rezultate u najkraćem roku.
Na pretnje je reagovao državni sekretar u Ministarstvu informisanja Aleksandar Gajović, koji je, kako se navodi u saopštenju, najoštrije osudio pretnje upućene novinarima televizije N1 i njihovim porodicama.
Na reakcije nadležnih pozvao je i predstavnik Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Harlem Dezir.
"Crtanje mete i napad na novinare zbog njihovog rada je napad na slobodu izražavanja koja je temeljno ljudsko pravo. Pozivam srpske vlasti da učine sve što je u njihovoj moći da identifikuju i kazne one koji su odgovorni za pretnje N1 televiziji i da obezbede da novinari mogu da obavljaju svoje profesionalne aktivnosti bez zastrašivanja ili pretnji", poručio je Dezir, a objavljeno je na sajtu OEBS-a.
IZVOR: N1

Najnovije