Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Urednik CINS-a prijavio pretnje

03.09.2018.
Dodik

Dino Jahić je nadležnim organima prijavio pretnje koje su u pojedinim slučajevima prerasle u pretnje smrću, a koje su usledile nakon medijske kampanje i nakon govora Milorada Dodika.
Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa vise od 8.000 članova, zatražila je juče od policije i tužilaštva da u što kraćem roku identifikuju i sankcionišu osobe koje su pretile glavnom i odgovornom uredniku Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Dinu Jahiću.
Urednik CINS-a prijavio je nadležnim organima pretnje i uvrede na njegov i na račun njegove redakcije, koje su u pojedinim slučajevima prerasle i u pretnje smrću, poput toga da Jahiću treba napraviti promaju u lobanji.
Pretnje su se dogodile nakon što su mediji iz Republike Srpske 21. avgusta objavili tekst pod nazivom „Prljavi poslovi Soroševog instruktora“ u kome je iznesen niz neistina o CINS-u i Jahiću, da bi ga potom na pres konferenciji napao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
„Situacija u kojoj se našao Jahić direktna je posledica obraćanja predsednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je 21. avgusta napao glavnog i odgovornog urednika CINS-a, optužujući ga da rukovodi centrom koji uz finansijsku podršku međunarodnih organizacija ruši političke strukture u regionu, pri tom ne iznoseći nikakve dokaze za svoje opasne optužbe", navedeno je u saopštenju Regionalne platforme.
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je takođe osudilo pretnje i zahteva od nadležnih organa da, u skladu sa zakonom, preduzmu sve mere protiv pojedinaca koji otvoreno pozivaju na Jahićev linč. Prema NUNS-ovoj Bazi podataka pretnji, napada i pritisaka na novinare, ovo je 51 zabeležen slučaj u 2018. godini.
NUNS je takođe apelovao na sve aktere političke scene da prestanu sa pretnjama, ponižavanjima i uvredama koje upućuju novinarima jer, osim što time ugrožavaju osnovne principe slobodnih medija i demokratije, takvim ponašanjem iniciraju verbalne i pretnje na društvenima mrežama, ali i napade na novinare.
IZVOR: CINS

Najnovije