Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Novinari Rojtersa osuđeni na sedam godina zatvora u Mjanmaru

03.09.2018.
Mianmar

Dvojica Rojtersovih novinara koji su istraživali zločine mjanmarske vojske nad Rohindžama osuđeni su u ponedeljak na sedam godina zatvora zbog kršenja zakona o državnoj tajni.
"Obojica su kršila zakon o državnoj tajni, i osuđeni su svaki na po sedam godina zatvora", rekao je sudija Je Luin pred prepunom dvoranom, u kojoj su se našli brojni novinari i diplomate.
Dvojica lokalnih mjanmarskih novinara koji su radili za britansku agenciju, Va Lon (32) i Kjav So O (28), u pritvoru su od decembra 2017.
Optuženi su da su se domogli dokumenata vezanih za operacije mjanmarskih bezbednosnih snaga u državni Rahin, regiji na severozapadu Mjanmara u kojoj se odigravala tragedija Rohindža.
Koncentrisali su se na masakr nad pripadnicima te muslimanske zajednice u selu In Din 2. septembra 2017.
Presuda je doneta u vreme velikih napetosti između Mjanmara i međunarodne zajednice.
Pre nedelju dana, istražitelji UN-a objavili su izveštaj u kojem se govori o "genocidu" nad Rohindžama i direktno se optužuje vojska, ali i ćutnja dobitnice Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći koja je na čelu vlade od 2016.
Proces je pomno pratila međunarodna zajednica koja je već uputila apele da se oslobode dvojica novinara.
Ujedinjene nacije, Evropska unija i neke zemlje među kojima SAD, Kanada i Australija pozvali su na oslobađanje novinara.
"Danas je tužan dan za Mjanmar, Rojtersove novinare Va Lona i Kjav So Oa, kao i globalno za slobodu štampe", rekao je glavni uredik Rojtersa Stiven DŽej Adler.
Američki ambasador u Mjanmaru kazao je da je presuda "duboko uznemirujuća za svakog ko se bori za slobodu medija", a UN su zatražile oslobađanje novinara.
Po podacima UN-a, više od 700.000 Rohindža pobeglo je preko granice u susedni Bangladeš. Mjanmar negira optužbe o zverstvima svojih bezbednosnih snaga i tvrdi da je vodio legitimnu operaciju protiv pobunjenika.
 
IZVOR: N1

Najnovije